Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta care desfiinteaza de facto taxa de 3% din cifra de afaceri a companiilor din telecomunicatii, potrivit proiectului facut public de executiv. Practic, Eugen Teodorovici "repara" in continuare infama OUG 114 care a contribuit la distrugerea echilibrelor economice ale tarii.

Mai precis, OUG-ul adoptat miercuri elimina taxa de 3% introdusa prin OUG 114/2018 (”ordonanta lacomiei”) drept tarif de monitorizare datorat de operatorii telecom catre arbitrul pietei, ANCOM.

In locul cuantumului de 3% din cifra de afaceri, OUG adoptat miercuri de guvern prevede o formula aparent complicata:

”Procentul prevazut la alin. (1) si (2) se determina anual, fara a depasi 2% ca raport intre:
a) valoarea prevazuta la art. 123 alin. (1) din care se scad sumele incasate din tariful prevazut la art. 126 alin. (1) lit. a) si din tariful de monitorizare stabilit in anii precedenti, la finele lunii anterioare celei in care se determina procentul,
si;
b) cifra de afaceri cumulata a persoanelor prevazute la alin. (1) si (2)”.

”Formula complicata, coroborata cu prevederea ca ANCOM isi poate asigura bugetul si din alte surse, inseamna de fapt ca taxa pe cifra de afaceri a operatorilor dispare”, au declarat pentru G4Media.ro oficiali guvernamentali si consultanti fiscali.

Citeste si:
Sorin Grindeanu (ANCOM) a angajat doua consiliere cu experienta zero
Sorin Grindeanu a angajat...

Eliminarea taxei de 3% a fost ceruta insistent atat de industrie, cat si de ANCOM, institutia avertizand in urma cu o luna ca nu poate organiza licitatia pentru frecventele 5G daca guvernul nu abroga prevederile aferente sectorului telecom din OUG 114/2018.

Ordonanta de urgenta adoptata de guvern mai prevede si suspendarea pana in martie 2020 a introducerii unor amenzi uriase, de pana la 10% din cifra de afaceri, pentru firmele telecom care fac lucrari fara autorizatie.

Reamintim ca ”Ordonanta lacomiei” a fost promovata in decembrie 2018 de Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici si Darius Vilcov. In martie 2019, guvernul Dancila a eliminat cateva din prevederile acesteia.

Citeste si:
De 20 de ani in Romania: Interviu onest cu "un american romanizat"
De 20 de ani in Romania:...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cat ar aduce PSD la buget daca ar lua din banii celor cu handicap