Uleiuri esentiale, pene si puf sau deseuri de hartie - acestea sunt cateva dintre marfurile pe care Romania le exporta si, chiar daca sunt mai putin cunoscute, atrag sute de milioane de euro din strainatate in tara noastra. Iata o lista cu marfuri care nu sunt prezentate de obicei in statisticile oficiale, dar care isi aduc aportul la reducerea deficitului comercial.

De exemplu, Romania a exportat, in primele patru luni din acest an, produse din categoria Uleiuri eseniale, produse de parfumerie sau preparate de toaleta si cosmetice in valoare de 120,6 milioane de euro, in crestere cu 6,3% fata de perioada corespunzatoare din anul anterior. Produse in valoare de aproape 49 de milioane de euro au mers in tari ale Uniunii Europene, in tari precum Blugaria, Grecia, Germania sau Belgia, iar restul au depasit granitele, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Exportam si plante vii si produse de horticultura, doar in intervalul ianuarie-aprilie 2019, acest segment aducand in tara 1,3 milioane de euro, in usoara scadere fata de anul 2018. Din total, 800.000 de euro au venit din tari care fac parte din Uniunea Europeana.

Romania exporta si pene si puf prelucrate, flori artificiale, precum si articole din par uman (peruci), iar acest segment a generat vanzari externe in valoare de 800.000 de euro, la nivelul primelor patru luni ale acestui an. Austria este una dintre tarile care importa produse de acest gen din Romania.

Tara noastra exporta si deseuri din hartie

Companiile din Romania trimit in afara si produse precum pasta de hartie si deseuri de hartie, iar in primele luni din 2019, exporturile din aceasta categorie s-au ridicat la 7,4 milioane de euro. Ungaria este una din tarile care plateste pentru pasta si deseuri de hartie din Romania. Mai mult, tot din acest segment, companiile cu activitate pe piata locala vand in afara granitelor carti, ziare si alte produse imprimate. In intervalul ianuarie-aprilie din acest an, exporturile s-au ridicat la 32 milioane de euro, depasind cu 12,8% valoare inregistrata in perioada similara a anului trecut.

O categorie importanta o constituie exporturile de jucarii si jocuri, precum si articole pentru sport si divertisment, segment care a generat, in intervalul mentionat, vanzari totale de peste 58 de milioane de euro, in crestere cu 15%, comparativ cu perioada similara a anului anterior.

Nu sunt de ignorat nici exporturile de obiecte de ceasornicarie (5,2 milioane de euro), de instrumente muzicale (4,4 milioane de euro) si cele de sare, sulf, pietre si ipsos (137 milioane eur0).

Romania a exportat marfuri si servicii in valoare de 23 miliarde de euro in primele patru luni si a importat de 28 de miliarde, rezultand un deficit comercial de 5 miliarde de euro in primele patru luni din acest an, in urcare cu 37% fata de acelasi interval de anul trecut, potrivit datelor prezentate de catre Institutul National de Statistica (INS).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri