Romania are o rata de absorbtie a fondurilor UE de 32% in actuala perioada de programare 2014-2020, ceea ce situeaza tara noastra sub media europeana, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Manzatu, intr-o conferinta pe tema marilor proiecte de infrastructura, scrie Agerpres.

"Rata de absorbtie generala este de 32%, ceea ce inseamna ca au intrat in tara aproape 10 miliarde de euro de la Bruxelles, in zona de coeziune si politica agricola. Rata medie europeana este peste noi, astfel ca mai avem de munca si de recuperat", a spus Manzatu.

In ceea ce priveste Programul Operational de Infrastructura Mare, al doilea ca valoare la nivel european, ea a mentionat ca este programul cel mai important pentru Romania, unde avem o alocare de 11 miliarde de euro in total.

"Am decis sa investim acesti bani in transport, mediu si gestionarea deseurilor, eficienta energetica. Evident ca nu acopera necesarul de investitii, sunt doar o parte a banilor, alaturi de bugetul de stat", a continuat Manzatu.

Pentru domeniul transporturilor, prin POIM axa 1 si 2, Romania are la dispozitie aproximativ 5 miliarde de euro. Exista 138 de proiecte depuse in valoare de 8,47 miliarde de euro; 76 de proiecte contractate, in valoare de 5,37 miliarde de euro; 51 proiecte in curs de evaluare, in valoare de 3,2 miliarde de euro, precum si 11 proiecte respinse.

Citeste si:
Combaterea spalarii de bani: 6 tari din UE vor o autoritate speciala
Sase tari din UE cer o...

Rata de contractare este de 107%, iar rata de absorbtie, de 27%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dupa refuzul UE, balcanii occidentali vor sa creeze o piata regionala