Efectele OUG 114: Romania plateste cea mai scumpa energie din zona

Datele statistice ale Comisiei Europene pentru al doilea trimestru al anului arata consolidarea unei tendinte, vizibile de la inceputul anului, cand in Romania a inceput haosul pe piata de energie, generat inclusiv de aparitia OUG 114 a lui Orlando Teodorovici: Romania are cele mai necompetitive preturi la energie electrica din toata zona, scrie e-nergia.ro.

Pretul mediu al energiei electrice pentru consumatorii industriali (transa de consum 5.000-20.000 MW) era, in trimestrul doi, de 8,97 eurocenti/kWh in Romania, fara TVA, in al doilea trimestru al anului, potrivit datelor DG Energy. Mai mare decat in Ungaria (tara cu care piata noastra functioneaza cuplat), care avea 8,22 eurocenti, decat Bulgaria (8,46 eurocenti) si chiar mai mare decat Polonia (8,33), tara care isi produce energia electrica preponderent din carbune, resursa care este impozitata dur prin sistemul european de taxare a emisiilor de carbon.

Este de fapt continuarea tendintei observate in primul trimestru al anului. Si atunci, industria romaneasca platea mai mult (8,96 centi/kWh) fata de cea din Bulgaria (8,46 centi), cea din Ungaria (8,22 centi sau cea din Polonia (8,21 eurocenti).

Lucrurile s-au schimbat la inceputul anului

Schimbarea de trend a aparut la inceputul anului, pentru ca in ultimul trimestru din 2018, situatia era exact pe dos. Romania avea cele mai bune preturi pentru consumatorii industriali din acerasta zona. Industria platea 8,16 centi/kWh in Romania, sub nivelurile din Bulgaria, 8,26 centi, Ungaria (8,40) sau Polonia (8,76 centi)

Citeste si:
Nicușor Dan: Preţul gigacaloriei nu va creşte iarna aceasta
Nicușor Dan: Preţul...

Asadar, ca o evolutie a celor trei trimestre, pretul energiei electrice pentru industrie a crescut cu circa 10% in Romania, ca medie. Media la nivelul UE a ramas cam la acelasi nivel, 11,8 eurocenti/MWh. Iar cand vor veni datele aferente trimestrului trei, lucrurile vor sta ptrobabil si mai rau, pentru ca, in aceasta ultima perioada preturile din Romania (spot si intraday) au ajuns sa maxime istorice.

Cauzele pentru care industria romaneasca ajunge sa plateasca preturi atat de mari? Deficitul de generare si reglementarea. De mai multa vreme, constatam ca productia de energie din Romania nu mai acopera consumul mai ales in perioadele de varf, iar situatia incepe sa se acutizeze: in acest an, o premiera de la caderea comunismului, Romania a ajuns importator net de electricitate in plina vara, in luna iulie. Nici o capacitate de generare semnificativa noua de productie in banda nu a aparut in ultimul deceniu (ultima a fost centrala pe gaze in ciclu combinat a Petrom de la Brazi) pe fondul iesirii din exploatare a unitatilor vechi (chiar oficialii au spus ca circa 8.000 MW nu mai exista decat in statistici) iar regenerabilele sunt franate de designul pietei. Peste asta s-a suprapus OUG 114 care, prin re-reglementarea pietei, a scos o cantitate insemnata e electricitate din piata libera, obligand producatorii sa vanda la pret mai mic, iar efectul a fost ca pe piata ne-reglementata, pentru industrie, unde deja exista deficit, a aparut o presiune suplimentara pe pret inclusiv din tendinta producatorilor de a compensa aici scaderea de profitabilitate impusa de obligatia de a vinde cantitati reglementate la preturi mai mici.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri