Institutul National de Statistica (INS) a revenit asupra cresterii economice pentru primul semestru din acest an, prezentand datele provizorii. Astfel, conform institutiei, daca pe datele anterioare era estimata o crestere economica de 4,7%, aceasta este acum vazuta de 4,6%, deci o diferenta de 0,1 puncte procentuale. Si in preturi curente PIB-ul este mai mic, respectiv cu 770,7 milioane lei, la 440,1 miliarde lei.

Referindu-se doar la cel de-al doilea trimestru, comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB si a valorii adaugate brute nu au inregistrat modificari. Volumul impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 0,8 puncte procentuale, scrie Hotnews.ro.

Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate a inregistrat modificari mai importante in:

  • Constructii (-0,8 puncte procentuale);
  • Comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,2 puncte procentuale).

Din punctul de vedere al utilizarii PIB (tot pe trimestrul II), modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat:

  • Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice, de la +0,3% la +2,0%, ca urmare a majorarii volumului sau de la 101,6% la 111,6%;
  • Formarea bruta de capital fix, de la +3,7% la 3,9%, ca urmare a cresterii volumului sau de la 118,0% la 118,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri