Institutul National de Statistica (INS) a revenit asupra cresterii economice pentru primul semestru din acest an, prezentand datele provizorii. Astfel, conform institutiei, daca pe datele anterioare era estimata o crestere economica de 4,7%, aceasta este acum vazuta de 4,6%, deci o diferenta de 0,1 puncte procentuale. Si in preturi curente PIB-ul este mai mic, respectiv cu 770,7 milioane lei, la 440,1 miliarde lei.

Referindu-se doar la cel de-al doilea trimestru, comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB si a valorii adaugate brute nu au inregistrat modificari. Volumul impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 0,8 puncte procentuale, scrie Hotnews.ro.

Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate a inregistrat modificari mai importante in:

  • Constructii (-0,8 puncte procentuale);
  • Comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,2 puncte procentuale).

Din punctul de vedere al utilizarii PIB (tot pe trimestrul II), modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat:

  • Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice, de la +0,3% la +2,0%, ca urmare a majorarii volumului sau de la 101,6% la 111,6%;
  • Formarea bruta de capital fix, de la +3,7% la 3,9%, ca urmare a cresterii volumului sau de la 118,0% la 118,9%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Sinca, BCR: Noile taxe, insuficiente pentru salvarea bugetului