Din pacate, lucrurile nu arata deloc roz in ceea ce priveste capacitatea de a plati a romanilor, a face economii sau interesul pentru educatia financiara. Mai grav, situatia financiara a multora intervine in mod direct si negativ in viata sociala a cuplurilor, conform Raportului European al Platilor Consumatorilor, realizat de compania de credit management si recuperare creante INTRUM Romania.

Intrum a realizat un raport bazat pe date extrase din raspunsurile a peste 24.000 de persoane din Uniunea Europeana si ofera concluzii interesante referitoare la viata de zi cu zi a europenilor, cu accent pe comportamentul lor de consum, credite si economii. In Romania au fost chestionati 1.000 de oameni, cu o marja de eroare a raportului de plus-minus 1%.

"Lucrurile nu prea sunt roz pentru romani, desi unii au spus ca suntem “tigrul Europei”. Din pacate, cresterea vine din consum, nu producem foarte mult ci doar furnizam servicii catre clienti din alte state – outsourcing", spune Catalin Neagu, antreprenor si managing director al INTRUM Romania.

Rezumatul de tara, pe scurt

Au fost analizate 24 de state din UE, Romania clasandu-se pe o pozitie superioara, sase, doar la libertatea de a lua…credite – acest lucru este explicat prin faptul ca, in general, tarile cu un PIB mic se indatoreaza mai mult.

In ceea ce priveste capacitatea de a plati la timp facturile, Romania se claseaza pe locul 21 din 24, economisirea pentru viitor suntem penultimii, depasiti doar de Grecia, iar bunastarea financiara per total Romania se pozitioneaza pe locul 19 din 24.

Capacitatea de a plati facturile la timp

In Romania, 85% dintre consumatori au incredere ca vor plati facturile lunare la timp, media din Europa fiind de 77%. Desi increderea aceasta este mare, 43% dintre respondenti au intarziat cel putin o data in ultimele 12 luni cu plata facturilor, mai bine de 25% admitand ca nu este o chestiune izolata.

Motivele principale pentru care facturile nu au fost platite la timp au fost, conform respondentilor, faptul ca “au uitat sa le plateasca”, urmat de faptul ca in acel moment nu au avut bani, urmat de faptul ca ar fi intampinat probleme tehnice.Facturile prioritare pentru romani sunt cele la gaz, apa si electricitate. Pe locul doi se numara facturile la Internet. Costurile pentru ingrijirea copiilor si plata costurilor scolare se situeaza pe ULTIMELE doua locuri in grija adultilor romani.

41% dintre romani spun ca dupa plata facturilor, rar le raman bani suficienti pana la urmatorul salariu, iar jumatate dintre ei (49%) spun ca facturile lor cresc intr-un ritm mai rapid decat venitul meu.

22% dintre romani admit ca se imprumuta in fiecare luna

In Romania, 22% dintre respondenti au declarat ca se imprumuta in fiecare luna cu o suma echivalenta cu 10-25% din salariu. Procentul este cu 3% mai mare fata de media europeana.

Tot 22% dintre romani sunt de acord cu afirmatia “ar trebui sa ma imprumut pentru a putea plati o factura neprevazuta”.Cei mai multi dintre romani se imprumuta de la familie si prieteni (72% in 2019 vs 60% media UE). Banca preferata acopera 23% dintre preferinte, fata de 26% media UE.

38% dintre romani cheltuiesc in mod normal mai multi bani decat ar trebui pe cadourile de Craciun. 47% dintre ei spun ca ianuarie este din punct de vedere financiar cea mai dificila luna.

26% dintre romani nu economisesc

Mai bine de un sfert din romani admit ca nu economisesc nimic pentru viitor la fiecare luna.

45% dintre romani au ca motiv principal pentru care economisesc cheltuielile neprevazute, 40% vacantele, in timp ce 34% dintre romani economisesc pentru a-si securiza stilul de viata si 21% se gandesc la pensionare. Practic, romanii cheltuiesc pentru termen scurt.

Cu toate acestea, doar 30% dintre respondenti sunt increzatori ca veniturile economisite le vor oferi un stil de viata confortabil la momentul respectiv. De asemenea, in cazul unui eveniment neprevazut, 72% dintre respondenti nu pot sustine o cheltuiala mai mare decat echivalentul unui salariu fara a se imprumuta.

Procentul economiilor din venituri, sumele maxime disponibile in cazul unui incident neprevazut si rata bruta de economisire (-2,35%) ne situeaza pe locul 23 din 24 in calculul indicatorului aferent economisirii pentru viitor.

52% dintre romani spun ca isi fac griji ca nu isi vor permite niciodata o locuinta

52% dintre romani spun ca isi fac griji ca nu isi vor permite niciodata o locuinta proprie, in timp ce 76% spun ca NU prefera sa stea in chirie decat sa isi cumpere o locuinta proprie.Totodata, 30% dintre romani spun ca mai degraba si-ar cheltuii banii pe placeri de moment, decat sa economiseasca pentru pensionare, insa 47% spun ca isi fac griji ca nu isi vor putea permite o pensionare confortabila. 61% se arata nemultumiti de suma pe care o pot economisi de la luna la luna.

Alfabetizare financiara – mediocra

Sistemul educational din scoli isi spune cuvantul – Romania sta mediocru la capacitatea de a intelege modul in care banii si economia functioneaza – setul de aptitudini si cunostinte care ne ajuta sa luam decizii informate si eficiente.

Cu cat ai mai multe cunostinte financiare, cu atat oamenii iau decizii mai bune care le pot influenta pozitiv bunastarea financiara.

Doar 17% din respondeti au spus ca au primit o educatie financiara excelenta si au incredere in ei insisi cand gestioneaza chestiuni financiare complexe. In schimb, 22% dintre respondenti spun ca le-ar fi placut sa aiba mai multe cunostinte despre managementul bugetului propriu.

Pentru cei mai multi dintre romani, parintii au fost principala sursa de educatie financiara, urmata de Internet si de scoala. Banca ocupa locul patru in top. 82% dintre parinti spun ca incearca sa le ofere copiilor educatie financiara (cum sa isi gestioneze banii), in timp ce 81% considera ca scolile ar trebui sa isi asume responsabilitatea cand vine vorba despre educarea copiilor privind economia familiei.

Din pacate, in sistemul educational romanesc, materia Economie se invata intr-un singur an; astfel, 69% dintre romani spun ca si-ar fi dorit sa fi invatat mai multe la scoala despre finantele familiei.

38% dintre romani spun ca folosesc aplicatii mobile de pe smartphone care sa ii ajute sa evite consumul excesiv.

31% dintre romani spun ca, in prezent, nu au suficienti bani pentru un trai decent insa, pe de alta parte, 56% spun ca sunt sau vor fi mult mai bine din punct de vedere financiar in comparatie cu parintii lor.

58% dintre romani constientizeaza ca o Uniune Europeana slabita ar putea avea un impact negativ asupra finantelor personalor.

74% dintre romani admit faptul ca de-a lungul ultimelor 6 luni au imprumutat bani sau au atins plafonul cardului de credit pentru a cumpara un articol pentru copiii. 52% considera ca vor trebui sa isi sustina financiar copiii dupa ce acestia se vor muta din locuinta comuna.

Romantismul si banii

Intr-un final, legatura intre finante si relatiile de cuplu par a fi destul de importante pentru romani. Astfel, 18% dintre romani spun ca situatia financiara a fost un factor pentru a NU termina o relatie romantica, in crestere de la 13% in 2018.

76% dintre romani spun ca incearca sa vorbeasca deschis despre finante cu partenerul/partenera. Din pacate, un sfert dintre romani (24%) spun ca chestiunile financiare sunt o sursa de tensiune intre parteneri. Totodata, 54% dintre romani spun ca retelele sociale creeaza o presiune pentru a consuma mai mult decat este nevoie.

Cei mai multi romani prefera in continuare plata cash, 74%, fata de o medie de 51% la nivelul UE. Cardurile sunt preferate de 47% dintre romani, sub media UE de 52%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri