Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a crescut in noiembrie pana la 3,77%, dupa ce a coborat in octombrie la 3,4%, in conditiile in care alimentele s-au scumpit cu 4,9% in ultimul an, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).

In noiembrie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,9%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 2,83%, iar preturile serviciilor au crescut cu 4,19%.

In noiembrie, fata de decembrie 2018, printre cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la cartofi (20,68%), citrice (18,96%) si fructe proaspete (14,63%).

In noiembrie, pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, fata de decembrie 2018, cu 5,62%.

La inceputul lunii noiembrie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca decizia privind mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an a fost luata in contextul in care rata anuala a inflatiei a scazut in septembrie la 3,5%.

Citeste si:
Dascălu, BCR: Ne așteptăm la o creștere economică de 3,5% în 2020
Dascălu, BCR: Ne așteptăm la...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Orban, șomaj tehnic și pentru bugetari: Nu putem lăsa povara doar pe privați
Setari Cookie-uri