30 Ianuarie 2007

45% dintre europeni considera negativa aderarea Romaniei la UE

O proportie de 45% dintre europeni au o parere negativa despre aderarea Bulgariei si Romaniei la UE, potrivit unui sondaj publicat de Financial Times

In Germania, proportia cetatenilor nemultumiti de intrarea celor doua state in UE este chiar de 60 la suta. "Intrarea Romaniei si Bulgariei in acest an in UE nu a gasit prea mult sprijin". Sondajul arata ca exista un scepticism si in legatura cu efectele globalizarii. O majoritate clara a adultilor europeni cred ca afluxul de muncitori imigranti a avut ca efect reducerea salariilor. Parerea este impartasita in special in Germania, unde 69 la suta dintre adulti cred ca salariile au scazut ca rezultat al afluxului de imigranti, iar 33 la suta considera ca reducerea salariilor este substantiala. Familiile cu venituri mici se simt cel mai mult afectate de acest aspect.

Aproape o patrime dintre adultii care lucreaza cu norma intreaga sau part-time sunt ingrijorati ca si-ar putea pierde slujbele in acest an. Temerea este cea mai pregnanta in randul italienilor si al spaniolilor, potrivit informatiilor citate de NewsIn. Pe de alta parte, majoritatea cetatenilor care traiesc in tarile ce au adoptat moneda euro (13 dintre cele 27 membre UE) considera ca moneda europeana a avut un efect negativ asupra economiei tarilor lor si regreta fostele lor devize nationale.

Sondajul, realizat de institutul britanic Harris Interactive in Franta, Germania, Italia si Spania precizeaza ca acest efect negativ al monedei euro este subliniat de mai mult de doua treimi dintre francezi, italieni si spanioli si de o majoritate in randul germanilor. in schimb, majoritatea germanilor, italienilor si spaniolilor afirma ca moneda unica a avut un impact pozitiv asupra economiei zonei euro. Numai cinci la suta dintre francezi sunt de aceasta parere.

Mai mult de jumatate dintre cele 5.314 persoane chestionate si-au exprimat preferinta pentru vechea lor moneda. Aproape doua treimi dintre germani regreta marca. Zona euro a fost creata in urma cu opt ani, prin lansarea pe piete a monedei unice si regrupeaza 317 milioane locuitori din 13 tari, inclusiv Slovenia, care a adoptat euro la 1 ianuarie 2007. Sondajul a fost realizat in perioada 10-22 ianuarie.



Citeste si