Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat nivelul accizelor aplicabil in anul 2020. Acestea au crescut, iar asta se va reflecta in preturi. Momentan, proiectul de eliminare a supraaccizei, adoptat de Parlament, se afla la promulgare la Klaus Iohannis. De asemenea, va fi nevoie de o modificare a Codului fiscal pentru a fi corelate cele doua, potrivit specialistilor in fiscalitate, scrie Hotnews.ro.

Contactat de HotNews.ro, Adrian Benta, consultant fiscal, a spus ca un plin de benzina fara plumb de 40 de litri va creste creste cu 3-4 lei, chiar cu pana la 5 lei.

Probabil va fi un efect in inflatie, adica cresteri de preturi la magazine, daca luam in considerare ca transportatorii folosesc combustibil, adica benzina si motorina.

Daca ne uitam la cresterea accizei la motorina, la un tir care ar avea un rezervor de 400 de litri (desi sunt si unele de 800 sau 1000 litri), un plin ar costa cu cel putin 34 lei in plus (cu TVA inlcus).

"Practic, prin supraacciza scade pretul mai mult decat permite directiva accizei, nu cu mult, ci cu 5 bani. In acelasi timp, si Codul fiscal trimite la actualizarea cu rata inflatiei. Ca sa poti sa le corelezi, trebuie neaparat sa modifici Codul fiscal", a spus Benta.

Citeste si:
Telekom Romania majoreaza preturile de la 1 martie
Telekom Romania majoreaza...

Citeste mai multe pe hotnews.ro.

Sursa foto: AnneMS / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si