Numarul mediu de pensionari a fost de 5,146 milioane de persoane in trimestrul trei din 2019, in scadere cu 13.000 persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a ajuns la 4,668 milioane de persoane, potrivit datelor Institutului National de Statistica transmise miercuri AGERPRES.

Pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii) a fost de 1.296 lei, in crestere cu 4,9% fata de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.249 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 48,7% (comparativ cu 45,9% in trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 104,8%.

In trimestru trei din 2019, comparativ cu trimestrul III al anului precedent, numarul mediu de pensionari a scazut cu 55.000 persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 15.000 de persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 6,1% si respectiv cu 5,8%.

Conform INS, in trimestrul trei din 2019, numarul mediu de pensionari a fost in scadere cu 13.000 persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost in scadere cu 2.000 de persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat a crescut fata de trimestrul precedent, cu 4,9% si respectiv cu 5,2%.

Datele INS arata ca pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,96%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 90,7% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (77,5%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10. acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judetul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in Giurgiu si 14 la 10 in Botosani, Calarasi si Vaslui.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 635 de lei (997 lei in judetul Botosani, 1.004 lei in Giurgiu, 1.024 lei in Vrancea fata de 1.632 lei in judetul Hunedoara, 1.582 lei in Municipiul Bucuresti, si 1.487 lei in judetul Brasov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul III 2019, a fost de 1,025 milioane de persoane, din care: 850.400 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 18,2% din totalul pensionarilor din aceasta categorie; 172.300 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 58,8% din totalul acestora; 3.200 persoane din sistemul militar, reprezentand 1,8% din totalul acestei categorii.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri