Contractele bilaterale negociate direct intre companii revin pe piata de energie de la 1 ianuarie 2020, odata cu intrarea in vigoare a Regulamentului european 943, a declarat, joi, Corina Popescu, directorul general al Electrica, intr-o intalnire cu presa, potrivit Agerpres.

"Regulamentul 943 readuce contractele bilaterale negociate direct. Insa, in opinia mea, este mult mai avantajoasa tranzactionarea energiei pe platformele centralizate. Aceasta deoarece, cu cat este tranzactionata mai multa energie pe bursa, cu atat piata devine mai lichida si putem avea un semnal de pret corect", a spus Popescu.

De asemenea, o alta prevedere care intra in vigoare anul viitor, la 1 aprilie, tot ca urmare a preluarii Regulamentului 943, este eliminarea barierei de pret de pe piata de echilibrare.

"Acest lucru va determina operatorii din piata sa-si imbunatateasca activitatea si prognoza, astfel incat sa existe dezechilibre cat mai mici. Pentru ca, in caz de dezechilibre, pot gasi pe piata de echilibrare energie la preturi foarte mari", a mai afirmat oficialul Electrica.

Tot Regulamentul mentionat prevede si dereglementarea totala a pietei, insa Romania a cerut si a obtinut de la Comisia Europeana o derogare de un an, astfel ca masura va intra in vigoare la 1 ianuarie 2021, dupa cum a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, in urma cu doua zile, intr-un interviu acordat Agerpres.

Citeste si:
Companiile de stat nu stiu la ce sa foloseasca banii de pe bursa
Kurt Weber, Horvath &...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Programul Casa Verde nu are niciun beneficiar. 13 mil. euro, risipite