Persoanele care nu au depasit varsta de 40 de ani vor beneficia de un sprijin financiar de pana la 40.000 de euro, daca se stabilesc in mediul rural si conduc o exploatatie agricola, potrivit Programului National de Dezvoltare Rurala.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale ( MAPDR) acorda un sprijin financiar de pana la 40.000 de euro tinerilor care doresc sa se instaleze in mediul rural si sa administreze o exploatatie agricola.

Pentru a accesa aceste fonduri, solicitantul nu trebuie sa depaseasca varsta de 40 de ani si trebuie sa faca dovada ca este pentru prima data cand administreaza o exploatatie agricola in mediul rural. De asemenea, tanarul fermier este obligat sa prezinte un plan de afaceri, dar si sa demonstreze ca detine calificari profesionale suficiente in domeniul pentru care opteaza. Totusi, exista si posibilitatea ca femierul sa beneficieze de o perioada de maxim 36 de luni in care sa-si definitiveze pregatirea profesionala.

Planul de afaceri propus de fermier trebuie sa cuprinda informatii despre situatia initiala a exploatatiei agricole, dar si obiectivele propuse pentru dezvoltarea acesteia. De asemenea, dosarul va cuprinde detalii ale investitiilor si ale instruirii sau orice alte actiuni necesare pentru dezvoltarea afacerii.

Solicitantii pot depune cererea la sediul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), dar planul propriu-zis se primeste dupa ce Planul National Strategic de Dezvoltare Rurala este aprobat la Bruxelles.

Banii alocati pentru sustinerea tinerilor femieri provin de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si se pot accesa in cadrul masurii "Stabilirea tinerilor fermieri in mediul rural", informeaza NewsIn.

Ministerul Agriculturii va transmite la Bruxelles, in cursul lunii februarie, Planul National Strategic de Dezvoltare Rurala. Pe baza acestui plan de dezvoltare, Romania stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013 in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii.

Pentru dezvoltare rurala Romania trebuie sa cheltuiasca 500 de milioane de euro in 2007, din totalul fondurilor europene de 7,5 miliarde de euro, alocate de UE acestui sector, pana in 2013.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Vesti bune: Agricultura atrage inca 176 mil. euro din bani europeni