Ponderea alocata transportului in cheltuielile totale de consum ale gospodariilor a scazut in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, intre 2008 si 2018, insa cea mai mare reducere s-a inregistrat in Romania, unde aceasta a ajuns de la 15,1% la 11,2%, adica s-a diminuat cu 3,9 puncte procentuale, potrivit datelor furnizate de Eurostat.

In anul 2018, ponderea alocata transportului in cheltuielile totale de consum ale gospodariilor era cea mai mica in Slovacia (6,6%), Croatia (9,7%), Cehia (10,4%) si Romania (11,2%). La polul opus, cea mai mare pondere alocata transportului in cheltuielile totale de consum ale gospodariilor se inregistra in Slovenia (16,9%), urmata de Lituania si Luxemburg (ambele cu 15,8%), scrie Agerpres.

In medie, gospodariile din UE au alocat 13,2% din cheltuielile lor totale de consum pentru transport, ceea ce inseamna cheltuieli cu o valoare totala de peste 1.100 miliarde euro, echivalentul a 7,2% din PIB-ul Uniunii Europene sau 2.220 de euro pe cap de locuitor din UE.

Conform acestor date, transportul este a doua mare categorie de cheltuieli pentru gospodariile din UE dupa locuinta (24% din cheltuielile totale de consum), fiind urmate de cheltuielile pentru alimente si bauturi non-alcoolice cu 12,1% din cheltuielile totale de consum.

Citeste si:
Simpla solutie, ignorata de ministrii Educatiei in ultimii 11 ani
Platforma Adservio, solutia...
Sursa foto: Photo by A. L. on Unsplash

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cumparaturile de Craciun, boost semnificativ pentru piata de FMCG
Setari Cookie-uri