Pana la finalul lunii mai, romanii pot redirectiona un procent de 2% sau 3,5% din impozitul pe venit datorat statului catre organizatii nonguvernamentale (ONG) sau parohii. In materialul de mai jos gasiti informatii despre modul in care se redirectioneaza banii, despre categoriile de venituri si o lista de beneficiari catre care puteti dona.

Romanii pot ajuta organizatiile nonprofit, unitatile de cult sau bursele private prin redirectionarea unui procent de 2% sau 3,5% din impozitul datorat statului. Astfel, sumele de bani redirectionate vor fi folosite pentru finantarea activitatilor acestor organizatii, conform legii 227/2015 privind Codul Fiscal.

Cum se directioneaza impozitul pe venit:

  • cota de 2% sau 3,5% poate fi redirectionata catre alte entitati nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, cu conditia sa fie inscrise in noul registru pentru asociatii si fundatii infintat la ANAF.

Cine poate redirectiona impozitul pe venit

Persoanele fizice pot redirectiona 2% sau 3,5% din urmatoarele categorii de venituri: salarii, chirii, pensii, drepturi de proprietate intelectuala, dividende, investitii, premii si jocuri de noroc, activitati sportive, independente sau agricole si altele.

Singura conditie este ca in anul anterior sa fi realizat venituri impozabile in Romania. De asemenea, persoanele care au fost in concediu pentru ingrijirea copilului in anul precedent nu pot redirectiona 2% din impozit.

Pentru anul 2020, cei care vor sa redirectioneaza 2% sau 3,5% din impozitul pe venit pot face acest lucru pana la data de 25 mai.

Contribuabilii care vor sa doneze deducerile din impozitul pe veniturile din salarii sau pensii catre ONG-uri trebuie sa completeze formularul 230, iar termenul de depunere este data de 25 mai. Pentru celelalte tipuri de venituri din care se poate redirectiona cota de impozit pe venit, se va depune declaratia unica.

Formularele 230 (descarcabil la ACEST LINK) pot fi depuse astfel:

  • la ghiseul administratiei financiare;
  • la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire;
  • online, prin serviciul SPV (Spatiul Privat Virtual) pe pfinternet.anaf.ro;
  • online, semnat electronic cu certificatul digital calificat pe decl.anaf.mfinante.gov.ro

Beneficiari

Sponsorizarile pot ajunge la organizatiile non-profit (ONG) si unitatile de cult care furnizeaza servicii sociale acreditate, precum casele de tip familial, cantinele sociale, centrele de recuperare, organizatiile care se ocupa cu ingrijirirea la domiciliu a persoanelor cu dizabilitati, organizatiile care ofera locuinte protejate, adaposturile de noapte, caminele pentru varstnici sau centrele pentru copiii cu dizabilitati.

Cei interesati de redirectionarea impozitului pe venit pot alege dintre mai multe ONG-uri, in functie de domeniul in care activeaza: sanatate, educatie sau constructii. Am facut o lista cu ONG-urile mai mult sau mai putin cunoscute catre care puteti directiona impozitul pe venit:

  • Taxiul cu Bomboane este o organizatie care vine in ajutorul copiilor si desfasoara mai multe proiecte: distribuie alimente si apa in spitale, organizeaza excursii de o zi pentru cei mici, iar voluntarii citesc povesti copiilor.
  • Reality Check desfasoara mai multe programe la firul ierbii, in comunitatile defavorizate de rromi, si le monitorizeaza.
  • Motivation, fundatie care sprijina copiii si adultii cu dizabilitati, dezvolta programe de integrare sociala, educationala si profesionala a persoanelor in scaune rulante.
  • Terra Dacica Aeterna Bucuresti isi propune sa popularizeze istoria antica a Romaniei in randul elevilor cu ajutorul conceptului "Lectia de istorie vie”. Astfel, elevii pot vedea pe viu cum arata un legionar roman sau un razboinic dac.
  • Ajungem MARI este singurul program demarat de Asociatia Lindenfeld si sustine educatia copiilor din centre de plasament si medii defavorizate.
  • Casa Share este o asociatie din Iasi in care voluntarii si donatorii construiesc case pentru familii, copii si batrani care locuiesc in conditii inumare si nu au resurse financiare sa treaca peste probleme.
  • Hospice Casa Sperantei, centru de ingrijire paliativa din Bucuresti.
  • Code for Romania este o comunitate de tineri profesionisti care dezvolta pro-bono solutii IT cu scopul de a crea aplicatii civice in urmatoarele domenii: informare si acces la date publice, educarea si promovarea culturii, implicare si colaborare civica si facilitarea accesului la servicii publice.
  • SOS Satele Copiilor are misiunea de a oferi o familie copiilor care au ramas fara sprijin parental si de a-i sustine si a-i proteja pe cei care risca sa il piarda.
  • United Way Romania este o organizatie care desfasoara programe de educatie in vederea pregatirii profesionale, integrarea pe piata muncii, asigurand un venit pentru a intretine propria familie si accesul la servicii de sanatate.
  • Concordia reintegreaza social, educational si profesional copiii, tinerii si familiile aflate in dificultate, spre o viata independenta si autonoma.
  • Habitat for Humanity este o asociatie non-profit care incearca sa elimine locuirea precara si lipsa de adapost, prin constructia de case si reabilitari, programe de preventie si raspuns la dezastre.
  • Salvati Copiii dezvolta programe educationale, de protectie sociala si de promovare a drepturilor copiilor.
  • MagiCamp organizeaza tabere pentru copiii bolnavi, unde se joaca supravegheati de medici si personal medical. MagiHome este o retea de 10 refugii in mai multe orase, pentru parintii copiilor bolnavi de cancer.
  • Daruieste Viata este asociatia care construieste primul spital de oncologie si radioterapie pediatrica din tara, in incinta Spitalului de Copii Marie Curie din Bucuresti.
  • Autism Voice este o organizatie neguvernamentala specializata in recuperarea copiilor cu autism si formarea de terapeuti ABA.

Sursa foto: Free-Photos | Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri