Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) s-a adancit in anul 2019, ajungand la 17,28 miliarde de euro, cu 2,16 miliarde de euro mai mare decat cel inregistrat in 2018, in conditiile in care exporturile au crescut cu 1,9%, iar importurile cu 4,2%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Anul trecut, exporturile FOB au insumat 69 de miliarde de euro, iar importurile CIF au atins nivelul de 86,29 miliarde de euro. In anul 2019, exporturile au crescut cu 1,9%, iar importurile cu 4,2%, comparativ cu anul precedent, conform Agerpres.ro.

In luna decembrie 2019, exporturile FOB au insumat 4,83 miliarde de euro, iar importurile CIF au insumat 6,59 miliarde de euro, rezultand un deficit de 1,768 miliarde de euro. Raportat la decembrie 2018, exporturile din luna decembrie 2019 au urcat cu 4,9%, iar importurile cu 4,5%.

Potrivit datelor INS, anul trecut, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (47,2% la export si 37,2% la import) si alte produse manufacturate (31,7% la export si respectiv 30,4% la import).

Romania a exportat in 2019 alimente si animale vii in valoare de 4,773 miliarde de euro, reprezentand 6,9% din total exporturi, in crestere cu 13,1% comparativ cu 2018. In paralel, importurile la acelasi capitol au totalizat 6,762 miliarde de lei, in urcare cu 11,4%. Ca pondere in total importuri, cele de alimente si animale vii s-au situat la 7,8%.

Retail jobs

La capitolul bauturi si tutun, Romania a exportat in valoare de 1,11 miliarde de euro (+31,9%) si a importat de 740,1 milioane de euro (+3,8%).

Exporturile tarii noastre au scazut la materiale crude, necomestibile, exclusiv combustibil (-5,6%), la combustibili minerali, lubrifianti si materiale derivate (-5,2%) si la marfuri manufacturate clasificate in principal dupa materia prima (-1,1%). Am importat mai putin de asemenea materiale crude, necomestibile, exclusiv combustibil (-3,2%) si marfuri manufacturate clasificate in principal dupa materia prima (-0,3%).

Valoarea schimburilor intra-UE 28 de bunuri in anul 2019 a fost de 52,83 miliarde de euro la expedieri si de 64,4 miliarde de euro la introduceri, reprezentand 76,6% din total exporturi si 74,6% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE 28 de bunuri in anul 2019 a fost de 16,17 miliarde de euro la exporturi si de 21,88 miliarde de euro la importuri, reprezentand 23,4% din total exporturi si 25,4% din total importuri.

Citeste si:
Exporturile de peleți din SUA au explodat pe fondul conflictului...
Exporturile de peleți de lemn...

"Soldul balantei comerciale FOB/CIF se calculeaza pe baza valorii exportului FOB si a importului CIF, ca diferenta intre acestea. Soldul negativ al balantei comerciale se numeste deficit, iar cel pozitiv se numeste excedent. Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord.
Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international", explica INS.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri