Comisia Europeană va propune Consiliului UE (format din statele membre) să activeze o clauză care permite statelor membre să depășească limita maximă admisă de 3% din PIB a deficitului bugetar ”în cazul unei crize economice severe în zona euro sau în întreaga UE”, scrie G4Media, care citează un comunicat al executivului european.

Informația este esențială pentru România, în cazul căreia Comisia a declanșat deja procedura de deficit excesiv pentru că anul trecut am avut un deficit de 4,6% din PIB.

  • De ce important pentru România? Pentru că bugetul României e deja sub o presiune majoră din cauza creșterii pensiilor și salariilor bugetarilor, iar criza coronavirusului va pune o presiune suplimentară (cheltuieli neprevăzute, scăderea previzibilă a încasărilor bugetare în sectoarele economice afectate etc). Or, dacă Bruxelles-ul va permite depășirea ținteti de 3%, e de așteptat ca reacția piețelor și a agențiilor de rating la adresa României să fie mult mai ”blândă”, ceea ce înseamnă că există o șansă să nu crească costurile de finanțare pentru România.

Comisia Europeană a mai anunțat o serie de alte facilități pentru a ajuta statele membre să lupte cu epidemia de coronavirus:

– modificări legislative care să permită statelor membre să direcționeze spre sănătate fonduri de coeziune
– ajutor pentru IMM-uri
– permiterea unor noi tipuri de ajutor de stat pentru angajații disponibilizați

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri