Comisia Europeană va propune Consiliului UE (format din statele membre) să activeze o clauză care permite statelor membre să depășească limita maximă admisă de 3% din PIB a deficitului bugetar ”în cazul unei crize economice severe în zona euro sau în întreaga UE”, scrie G4Media, care citează un comunicat al executivului european.

Informația este esențială pentru România, în cazul căreia Comisia a declanșat deja procedura de deficit excesiv pentru că anul trecut am avut un deficit de 4,6% din PIB.

  • De ce important pentru România? Pentru că bugetul României e deja sub o presiune majoră din cauza creșterii pensiilor și salariilor bugetarilor, iar criza coronavirusului va pune o presiune suplimentară (cheltuieli neprevăzute, scăderea previzibilă a încasărilor bugetare în sectoarele economice afectate etc). Or, dacă Bruxelles-ul va permite depășirea ținteti de 3%, e de așteptat ca reacția piețelor și a agențiilor de rating la adresa României să fie mult mai ”blândă”, ceea ce înseamnă că există o șansă să nu crească costurile de finanțare pentru România.

Comisia Europeană a mai anunțat o serie de alte facilități pentru a ajuta statele membre să lupte cu epidemia de coronavirus:

– modificări legislative care să permită statelor membre să direcționeze spre sănătate fonduri de coeziune
– ajutor pentru IMM-uri
– permiterea unor noi tipuri de ajutor de stat pentru angajații disponibilizați

Citeste si:
Coronavirus | Smithfield România donează 200.000 lei
Coronavirus | Smithfield...

Sursa foto: Agerpres Foto


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1 din 2 români crede că economia își va reveni după cel puțin un an
Setari Cookie-uri