Cancelarul austriac Sebastian Kurz a avertizat miercuri că situația excepțională din țările afectate de coronavirus va "dura foarte, foarte mult timp", iar după aceea "lumea va fi complet diferită", scrie AFP.

Cu 1.471 cazuri declarate de Covid-19 la o populație de 8,8 milioane de locuitori, Austria se află de luni practic în carantină iar economia funcționează "la minimum", a spus șeful guvernului, într-un interviu pentru Krone.tv.

Consecințele pandemiei "ne vor ocupa încă luni de zile", a avertizat el.

Liderul conservatorilor austrieci, care guvernează împreună cu Verzii, a afirmat că această criză pune sub semnul întrebării paradigma mondializării și va avea consecințe "asupra modului în care ne comportăm unii cu alții și în care trăim".

Sebastian Kurz a acuzat de asemenea că în cadrul UE "solidaritatea nu funcționează atunci când lucrurile devin serioase".

Austria însăși a fost obiectul criticilor din partea Italiei, încă de săptămâna trecută, când a închis granița cu această țară.

Un responsabil al agenției naționale pentru forța de muncă (AMS) din Viena a afirmat că șomajul va "crește masiv". Într-o singură zi, luni, 450 de companii au depus o cerere de șomaj parțial.

Austria, una dintre cele mai prospere țări din UE, a înregistrat în 2019 o creștere de 1,6%, peste media UE, cu un excedent bugetar în 2018 și 2019 de 0,7%.

Ministrul Finanțelor, Gernot Blümel, se așteaptă la o pierdere de PIB de cel puțin 1% în acest an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
FMI: recesiunea provocată de coronavirus este mai gravă decât criza din 2008
Setari Cookie-uri