Declarațiile fiscale trebuie depuse până la 25 martie, a transmis Ministerul Finanțelor Publice care a decis să renunțe la propunerea de amânarea a depunerii acestor documente pentru 25 aprilie.

Ministerul Finanțelor Publice motivează că au fost adoptate mai multe măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și că, pentru a beneficia de o rambursare a TVA, companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată.

Obligaţiile fiscale scadente şi neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgenţă nu vor fi considerate obligaţii fiscale restante iar pentru acestea nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere, precizează Ministerul Finanţelor Publice într-un comunicat remis Agerpres.

Aceste măsuri sunt valabile începând cu data intrării în vigoare a OUG 29/2020, aprobată miercuri de Executiv pentru susţinerea mediului de afaceri în contextul pandemiei de Coronavirus şi publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.

De asemenea, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală. "Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti se aplică, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau terţii popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale", precizează MFP în comunicat.

Aceste măsuri fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă.

Având în vedere că Ministerul Finanţelor Publice a lansat un amplu program de garantare şi subvenţionare a creditelor pentru IMM-uri în scopul de a susţine mediul privat şi în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar şi măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecţii de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situaţie fiscală actualizată, s-a decis renunţarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declaraţiilor.

"Conducerea Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF asigură contribuabilii că toate cazurile excepţionale şi argumentate de
întârzieri în depunerea declaraţiilor vor fi tratate cu toată deschiderea şi indulgenţa prevăzută de lege.

Sursa foto: By PotatoTomato / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri