Planul european de recuperare economică trebuie pus în aplicare rapid, fără birocraţie şi condiţionalităţi inutile, să se axeze pe marile priorităţi, pe investiţii, pe necesităţile statelor membre mai puţin dezvoltate şi, mai ales pentru acestea, este important să se pună accentul pe granturi, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Florin Cîţu a susţinut la reuniunea Ecofin poziţia României ca viitorul fond de recuperare să fie nediscriminatoriu la nivelul UE 27 şi să se concentreze pe marile priorităţi, inclusiv pe investiţii, iar programul de sprijin pentru combaterea şomajului să fie implementat rapid, scrie Agerpres.

Ne dorim implementarea rapidă şi flexibilă a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj în situaţii de urgenţă (SURE), care să le permită statelor membre care au nevoie de finanţare să utilizeze pe deplin această oportunitate.

Acest instrument presupune o asistenţă financiară de până la 100 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi şi se adresează tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garanţii de 25% din volumul facilităţii (25 miliarde de euro), care se vor constitui ca datorie publică guvernamentală garantată şi nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanţiile ar urma să fie de aproximativ 393 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte un posibil fond de recuperare economică la nivelul UE, ministrul Finanţelor a arătat, încă o dată, că această criză fără precedent necesită un răspuns puternic şi coordonat, bazat pe solidaritate, pragmatism, coeziune, convergenţă şi condiţii de concurenţă echitabile.

Citeste si:
Cîţu: Ambiguitatea criteriului Covid a fost eliminată din programul...
Cîţu: Ambiguitatea...

Considerăm oportun ca fondul de recuperare să fie complementar cu propunerea pe noul Cadru Financiar Multianual, care ar trebui să includă mai multe flexibilităţi şi o anvelopă financiară mărită. Criteriile de alocare ar trebui să se bazeze pe principiul coeziunii.

Abordare unitar - europeană în repornirea economiei

Ministrul Finanţelor a transmis omologilor din UE că România se aşteaptă la o abordare unitară în ceea ce priveşte instrumentele care se adresează atât statelor euro, cât şi celor non-euro.

"Planul de recuperare economică trebuie pus în aplicare rapid, fără birocraţie şi condiţionalităţi inutile, să se axeze pe marile priorităţi, pe investiţii, pe necesităţile statelor membre mai puţin dezvoltate. Mai ales pentru acestea, este important să punem accentul pe granturi", a subliniat şeful de la Finanţe.

Ministrul Finanţelor a participat marţi, prin videoconferinţă, la reuniunea informală a Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), în care s-au schimbat opinii pe marginea măsurilor adoptate la nivelul UE în contextul crizei sanitare cauzate de noul coronavirus.

Citeste si:
Și festivalul Summer Well se anulează din cauza pandemiei
Un alt mare festival de...

Comunicarea Comisiei privind planul de acţiune în domeniul spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului, precum şi rezultatele procedurii scrise pentru adoptarea concluziilor privind rapoartele de ţară, publicate de Comisia Europeană în 26 februarie 2020, au completat agenda reuniunii informale a Ecofin.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Când s-ar putea deschide mall-urile? Răspunsul ministrului Economiei
Setari Cookie-uri