Covidul a ucis globalizarea, spune vicepreședinta Băncii Mondiale. Așa să fie? [Analiza]

O declarație face înconjurul lumii. Este vorba despre ieșirea publică a doamnei Carmen Reinhart, noul economist-șef al Băncii Mondiale și vicepreședinte al organizației, care a declarat faptul că epoca globalizării se apropie de final, lovitură de grație fiindu-i acordată chiar de pandemia de coronavirus.

Suveraniștii își freacă mâinile de bucurie

Un sfârșit de dur pentru ceea ce mulți vedeau ca fiind, dacă nu sfârșitul istoriei, măcar ceva destul de similar cu aceasta. Neoliberalismul atotstapanitor și de succes frangandu-și gâtul, iată, într-un inamic mult mai puțin spectaculos, dar persistent și, pe deasupra, invizibil.

Cu greu se putea imagina o satisfacție mai mare pentru vocile tot mai numeroase și mai agresive din ultimii ani ale suveranistilor, care nu știau ce să mai facă să închidă libera circulație a persoanelor și mărfurilor pe un continent care a făcut din spațiul Schengen un titlu de glorie. Iar de aici și până la amenințarea ideii de democrație însăși, nu a mai fost decât un pas. Astfel, În Europa cel puțin zece state au pus alegerile locale, regionale, parlamentare ori prezidențiale pe hold ca urmare a instituirii măsurilor sanitare, lăsând loc liber adversarilor ideii europene.

Citește ANALIZA integrală pe RisCo.ro.

Citeste si:
Primarul insulei fără coronavirus: testăm circa 10% dintre turiști
Primarul insulei fără...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri