Aurul a avut o evoluţie spectaculoasă în ultimul an şi jumătate, preţul său crescând cu peste 45% faţă de minimul din august 2018, iar incertitudinile politice şi economice din ultima perioadă, cât şi ratele reale negative ale dobânzilor titlurilor de stat, au creat un cadru perfect pentru creşterea preţului metalului preţios, consideră analiştii Tradeville.

Pe de altă parte, avansul impresionant al aurului nu s-a reflectat în mod uniform în preţul companiilor miniere, acestea atingând, în urmă cu mai puţin de o lună, minimul ultimilor patru ani şi înregistrând la scurt timp o revenire de aproximativ 100%, scrie Agerpres.

"În contextul în care pieţele financiare sunt în prezent marcate de incertitudine, iar investitorii consideră instrumentele convenţionale riscante, aurul rămâne o investiţie atractivă. Este suficient de disponibil pentru comerţ, dar în acelaşi timp, suficient de rar pentru a fi considerat valoros şi, spre deosebire de alte metale, nu este coroziv, ceea ce îl face durabil", explică reprezentanţii Tradeville.

Ce influențează prețul aurului

Principalii factori care influenţează preţul aurului sunt:

  • rata reală a dobânzilor,
  • masa monetară
  • incertitudinile şi riscurile politice şi economice.

Astfel, situaţia din prezent generată de criza coronavirusului creează cadrul perfect pentru revenirea impresionantă a aurului. Însă, raliul curent a început în august-septembrie 2018, când a fost obţinut un top al randamentelor titlurilor de stat în termeni reali.

În acelaşi timp, creşterea masei monetare are efectul de a reduce valoarea bancnotelor din circulaţie, producând inflaţie şi/sau reducerea dobânzilor nominale, astfel influenţând pozitiv preţul aurului. De altfel, băncile centrale din toată lumea au recurs, printre altele, la programe de relaxare cantitativă pentru a combate efectele crizei provocate de pandemia Covid-19. Analiştii Tradeville mai subliniază un factor pe care investitorii ar trebui să îl ia în considerare atunci când investesc în aur - poziţiile nete speculative ale traderilor pe contracte futures, care reflectă sentimentul pieţei privind preţul acestui metal preţios.

"Totuşi, avansul preţului aurului nu a ridicat în mod uniform şi proporţional preţul companiilor miniere, care au atins în urmă cu mai puţin de o lună, minimul ultimilor patru ani, urmând ca ulterior să înregistreze o revenire de aproximativ 100%. Sectorul de minerit aurifer, aşa cum este el reprezentat în raportul Tradeville, avea un P/E (raportul preţ/câştig) de aproximativ 15 pe 4 mai, comparativ cu un P/E de 20.3 pentru indicele S&P 500, ceea ce indică o posibilă subevaluare a companiilor din acest sector", se arată în analiza Tradeville.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri