Guvern pregătește un program de un miliard de euro pentru repornirea economiei. Granturi către HoReCa, IMM și PFA-uri

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunţat că Executivul a pregătit un program în valoare de un miliard de euro, destinat repornirii economiei. Banii vor fi daţi sub formă de granturi şi vor ajunge în industria HoReCa, dar şi la IMM-uri sau PFA-uri, scrie Mediafax.

„Programul de granturi pentru repornirea activităţilor economice în domenii unde au existat restricţii ca urmare a măsurilor de protecţie sanitară pe perioada stării de urgenţă sau de alertă e un progam de un miliard de euro, împărţit în trei mari categorii de beneficiari. Este vorba despre 100 de milioane de euro pentru micro-granturi în valoare de 2.000 de euro, pentru SRL-uri fără salariaţi, pentru PFA-uri, dar şi ONG-uri în domeniul cultural artisitic şi cinema, precum şi cabinetelor medicale individuale implicate în tratarea pacienţilor COVID”, a spus Dancă, în briefengul de presă, de după şedinţa de Guvern.

A doua componentă a programului se referă la asigurarea sumelor necesare prin oferirea unui ajutor nerambursabil pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

„Bugetul total este de 350 milioane de euro, valoarea ajutorului nerambursabil este de 15% din cifra de afaceri a companiilor, respectiv între 5.000 şi 150.000 de euro. Domeniile sunt cele afectate de restricţiile impuse pentru limitarea infecţiilor cu coronavirus: HoReCa, transport, industria de evenimente, industria creativp, editurile şi librăriile”, a precizat Dancă.

O altă componentă este cea a granturilor pentru investiţii, ce are un buget de 550 de milioane de euro. Banii vor ajunge la IMM-uri pentru reprofilarea sau reconversia activităţilor economice, respectiv în domenii precum industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, turism, hoteluri sau confecţii. „Valoarea grantului este între 50.000 şi 200.000 de euro. Program se derulează prin intermediul Ministerului Economiei”, a punctat sursa citată.

Citeste si:
Min. Agriculturii, ordonanță cu măsuri de sprijin și pentru marile...
Ministrul Agriculturii anunță...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Ordonanţa a fost dezbătură în primă lectură în şedinţa de guvern de joi, urmând a fi adoptată după obţinerea tuturor avizelor, în şedinţa următoare a Executivului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri