Managerii estimează o scădere a activităţii în construcţii şi servicii, în următoarele trei luni

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o scădere a activităţii şi a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii şi o stabilitate a preţurilor în industria prelucrătoare şi construcţii, potrivit Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni scăderea moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -14%). Activităţile care vor înregistra cele mai mari scăderi sunt: fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -33%), urmate de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (sold conjunctural -30%), scrie Agerpres.

Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scăderea volumului producţiei (sold conjunctural -34%). Managerii estimează de asemenea scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -18%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Citeste si:
Post-Brexit, exporturile dinspre UK spre UE s-au prăbușit dramatic
Post-Brexit, exporturile...

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creşterea moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%).

Conform estimărilor din luna noiembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -25%). Dintre activităţile care vor înregistra o scădere accentuată se numără cele de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural -99%), urmate de activităţile hotelurilor şi ale altor facilităţi de cazare (sold conjunctural -71%).

În sectorul de servicii se estimează scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%). Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -13%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citeste si:
Uber va oferi trei noi servicii adiționale
Uber va oferi trei noi...

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri