9 Martie 2007

East Capital: Industria si retailul, cele mai interesante domenii pentru investitorii straini

„Dupa aderarea la UE, Romania va cunoaste un aflux de investitii straine net superior celui actual, cu conditia ca evolutia prea rapida a economiei romanesti sa nu cauzeze o serie de probleme, care, scapate de sub control, ar putea afecta dramatic cresterea economica pe termen lung”, apreciaza Peter Elam Håkansson, Presedintele East Capital, cea mai mare companie de investitii specializata pe piata Est Europeana.
Conform previziunilor East Capital, investitiile straine directe vor continua sa creasca semnificativ dupa integrarea in UE, cele mai interesante domenii pentru investitorii straini fiind industria si retailul. Un procent de 60,6 % din totalul investitiilor straine se concentreaza in Bucuresti, majoritatea provenind din tari ca Austria, Olanda, Germania, Grecia si Franta.

In general, simptomele unei cresteri economice prea rapide sunt: nivelul ridicat si cresterea continua a inflatiei, deficitul de cont curent, decalajul mare dintre cerere si oferta pe piata de real-estate, aprecierea monetara, imprumuturile externe ridicate, cresterea puternica a salariilor, precum si a creditelor. Toate acestea duc la “supraincalzirea” economiei si presiuni inflationale semnificative. “Daca Romania nu adopta masurile necesare, se poate ajunge la reducerea competivitatii, prabusirea pietei imobiliare, crize ale sistemului bancar, speculatii pe piata monetara si deprecierea leului”, subliniaza Håkansson.

Perspectiva aderarii la UE a constituit un impuls puternic pentru implementarea reformelor in Romania, insa procesul alinierii la standardele economice europene este unul indelungat. Pentru a putea sustine ratele de crestere ridicate din prezent, Romania trebuie sa rezolve problemele puse de o serie de dezechilibre care ar putea destabiliza economia pe termen lung.

“Masurile care ar putea fi luate pentru a controla cresterea economica prea rapida constau in scaderea cheltuielilor bugetare, cresterea dobanzilor si incetinirea cresterii creditelor”, spune presedintele East Capital.

Din perspectiva unei abordari generale, investitorii straini apreciaza ca pietele emergente din tarile Europei Centrale si de Est sunt caracterizate de elemente similare, comune unor piete in formare. “Romania, Bulgaria, Estonia, Lituania si Letonia sunt tari cu cresteri-record, asa-numitele “fast-growers”, caracterizate prin deficit mare de cont curent si presiuni ale inflatiei”, subliniaza Håkansson.

In anii anteriori aderarii la UE, romanii au invatat din propriile greseli si succese; au invatat ca evolutiile bruste ale indicatorilor macro-economici pot fi o arma cu doua taisuri. Daca 2005 a fost un an neliniar, cu multe suisuri si coborasuri, 2006 anunta deja o stabilizare a indicatorilor macro-economici, pentru ca in 2007 sa ne asteptam din nou la evolutii rapide si, intr-o oarecare masura, imprevizibile, determinate de recenta integrare in UE.

Cu toate acestea, economia autohtona devine mai matura si mai puternica, putand face fata unor eventuale corectii. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana aduce elemente de optimism care in mod natural urmeaza sa imbunatateasca previziunile legate de viitorul economic.

In 2006, Romania a atras investitii straine de peste 9 miliarde Euro, cu cca 4 miliarde Euro mai mult decat in 2005. Pentru anul 2007, se previzioneaza acelasi ritm accelerat de crestere a investitiilor straine directe, dat fiind avantajul apartenentei la un spatiu fara frontiere interne si cel al pietei unice comunitare.

„Aderarea la Uniunea Europeana, statutul de economie de piata functionala, precum si dezvoltarea sectoarelor economiei care au inregistrat cresteri si in anii precedenti pot aduce castiguri insemnate investitorilor”, afirma Peter Elam Håkansson, Presedintele East Capital.



Citeste si