Inspectorii sanitari veterinari au aplicat amenzi de peste 425.000 lei şi au emis o ordonanţă de suspendare a activităţii, în urma controalelor efectuate în perioada 13 - 27 decembrie 2020 la 1.866 de unităţi din sectorul agroalimentar, transmite Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De asemenea, o cantitate de 418 kilograme de produse alimentare neconforme a fost dirijată către unităţile de neutralizare pentru a fi distrusă, scrie Agerpres.

Potrivit comunicatului ANSVSA, din cele 1.866 de unităţi verificate, 1.014 au fost unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (măcelarii, carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri, depozite, pieţe agroalimentare), 375 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine non-animală, 378 de unităţi de alimentaţie publică (restaurante, pensiuni, fast food etc.), 35 de unităţi de abatorizare şi 64 de unităţi de procesare (carne, peşte, lapte, miere, produse de morărit/panificaţie.).

De asemenea, inspectorii au realizat în perioada menţionată 625 de acţiuni de control în trafic, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene şi Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi non-animală, precum şi respectarea restricţiilor impuse pentru mişcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de pestă porcină africană.

"O categorie distinctă de acţiuni de control în trafic, realizate împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, este reprezentată de verificările privind respectarea cerinţelor legale privind comerţul intracomunitar cu porcine şi destinaţia animalelor", spun reprezentanţii ANSVSA. În perioada 15-28 decembrie au fost efectuate 34 de acţiuni de control la punctele de trecere a frontierei din judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare, iar ca urmare a neconformităţilor identificate au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 8.440 de lei.

ANSVSA precizează că neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea a 123 de amenzi contravenţionale, în valoare de 425.179 de lei, şi emiterea unei ordonanţe de suspendare a activităţii.

De asemenea, a fost reţinută oficial o cantitate de 418 kg de produse alimentare neconforme (carne şi produse din carne, peşte şi produse din pescuit, brânză şi produse lactate, produse de patiserie şi panificaţie). Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse.

Principalele neconformităţi identificate au fost: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

De asemenea, au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor alimentare; personal muncitor fără echipament de protecţie; întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de prelucrare şi depozitare; vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare; desfăşurarea de activităţi sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în locuri neînregistrate/ neautorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri