Factura majorării pensiilor, 138 miliarde lei. Turcan spune că nu ne permitem

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune, după decizia Curții Constituționale care a respins sesizarea Guvernului privind majorarea punctului de pensie cu 40%, că impactul financiar al unei astfel de creșteri ar fi de 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce nu este sustenabil, iar Parlamentul va decide ce este de făcut, conform HotNews.ro.

"Așa cum știți, Guvernul Orban a decis ca pensiile să crească în cuantum suportabil, care să facă sustenabil acest proces de majorare și am crescut pensiile cu 14%, având acest cadru legal. Acum, în contextul deciziei CCR, așa cum Parlamentul, anul trecut, a decis (...) o majorare de 40%, la fel Parlamentul, în actul legal de punere de acord a legislației cu deciziile CCR, se va pronunța cu ce este de făcut pe viitor. Cel mai important lucru legat de pensii este să putem asigura plata lor și echitate. În momentul preluării mandatului, am decis să creăm un grup de experți care să pună legislația în acord cu aceste principii", a declarat Turcan, după decizia CCR.

Ea a spus că impactul financiar al creșterii pensiilor cu 40% ar fi de 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce nu este sustenabil.

Curtea Constituţională (CCR) a respins, pe13 ianuarie, sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care au fost modificate de PSD în Parlament și prevăd și majorarea cu 40% a pensiilor, față de 14%, cât stabilise Cabinetul Orban, au declarat pentru HotNews.ro, surse oficiale.

Decizia CCR care dă undă verde majorării pensiilor are șanse mici de a fi pusă în practică. Mai exact, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis care poate să o retrimită la reexaminare în Parlament. Cu un Parlament schimbat față de 2020, noua majoritate PNL-USR-UDMR pot bloca sau modifica proiectul de lege în forma prevăzută de Guvernul Orban, de majorare a pensiilor cu 14%.

Citeste si:
Creşterea pensiilor în funcţie de inflaţie, duce pensionarii sub...
FNUPR: Creşterea pensiilor în...

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri