15 Martie 2007

AVAS s-a inscris ca actionar la noua companii preluate de la OPSPI

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului s-a inscris ca actionar la noua dintre cele 41 de societati preluate de la OPSPI si este in curs de a se inscrie la alte zece companii, desi au trecut mai mult de doua luni de la aprobarea transferului de catre guvern, au precizat oficialii AVAS.

Potrivit informatiilor furnizate NewsIn de catre AVAS, autoritatea s-a inregistrat ca actionar la noua companii: ISCIR-CERT SA, Electrica SA, Automobile Craiova SA, Plafar SA, Romarm SA, Zirom SA, UM Orastie, Institutul de Cercetari Metalurgice, santierul Naval 2 Mai Mangalia, informeaza NewsIn.

Pentru celelalte societati comerciale s-au convocat sau sunt in curs de convocare Adunarile generale extraordinare ale actionarilor (AGEA) pentru modificarea statutelor, au mai afirmat reprezentantii autoritatii.

Datele Registrului Comertului confirma ca AVAS s-a inscris ca actionar la noua dintre cele 41 de societati preluate de Oficiului pentru Privatizare si Participatiile Statului in Industrie, in schimb arata ca numai sase dintre aceste societati coincid cu numele comunicate de reprezentantii autoritatii. Conform registrului, cele noua societati sunt Uzina de Agent Termic si Alimentare cu Apa Motru, Petrotrans SA, Oltchim SA, Avioane Craiova SA, ISCIR-CERT SA, Zirom SA, Automobile Craiova, santierul Naval 2 Mai Mangalia si Plafar SA.

Procedura de inregistrare ca actionar se realizeaza in doua etape. intr-o prima faza, AVAS se inregistreaza ca actionar la registrul actionarilor, pentru societatile care isi tin structura la societate, sau la Depozitarul Central ori Registrul Bursei, pentru societatile care au contract cu respectivul registru. Abia in a doua etapa, se convoaca AGEA pentru modificarea statutului societatii comerciale si inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului a noii structuri a capitalului social.

Baza legala a transferului de actiuni intre OPSPI si AVAS la cele 41 de societati o constituie ordonanta de urgenta privind comasarea prin absorbtie a celor doua institutii.

Actul normativ prevede ca, in 30 de zile dupa ce acesta intra in vigoare, administratorii societatilor fac demersurile pentru inregistrarea AVAS ca actionar si convocarea adunarilor generale in vederea schimbarii structurii actionariatului. Pe de alta parte, societatile prinse in programul de iarna din domeniul energetic raman, potrivit actului normativ, in administrarea Ministerului Economiei pana la 31 martie, data la care se incheie acest program. Ulterior, societatile vor trece la AVAS, in termen de 30 de zile. Din programul de iarna fac parte cele trei complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova.

Transferul celor 41 de societati de la OPSPI (care a functionat in cadrul Ministerul Economiei si Comertului) la AVAS a avut loc in decembrie anul trecut. AVAS a preluat de la OPSPI companii distribuitoare si producatoare de energie electrica, transportatori de petrol si produse petroliere, companii din industria de aparare, societatile miniere, precum Petrom, Oil Terminal, Conpet, Petrotrans, Distrigaz Sud, Complexele Energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Electrica, Avioane Craiova, Automobile Craiova, Romaero, Romarm.



Citeste si