Estimări Comisia Europeană: cum va evolua economia României în 2021 și 2022

Prognoza de iarnă a Comisiei Europene vine cu o imagine optimistă în ceea ce privește estimările referitoare la evoluția economiei românești în 2021 și 2022, țara noastră urmând să înregistreze creșteri puțin peste media Uniunii Europene.

După o contracție de 12,2% în cel de-al doilea trimestru al anului trecut, economia României a dat semne de revenire în următorul trimestru, înregistrând o creștere de 5,8%, în mare parte datorată consumului.

Estimările publicate în cadrul Prognozei de iarnă a Comisiei Europene vorbesc despre o creștere de 3,8% a PIB-ului în 2021 și de 4% în 2022. Consumul este așteptat să își revină puternic în a doua jumătate a anului 2021, datorită evoluției procesului de vaccinare ce va duce la o ridicare a restricțiilor.

Cifrele estimate pentru România în ceea ce privește creșterea economică din 2021 și 2022 sunt cu 0,1 puncte procentuale mai mari decât media Europeană. În ceea ce privește țările vecine, pentru Bulgaria este estimată o creștere economică de 2,7% în 2021 și de 4,9% în 2022, în timp ce pentru Ungaria estimărilor arată o creștere de 4% în 2021 și 5% în 2022.

Ochii opiniei publice sunt ațintiți în acest moment asupra bugetului de stat, ce urmează să fie pus în dezbatere publică de către Guvernul Cîțu. Acesta a făcut mai multe precizări în ceea ce privește forma bugetului, precum că măsurile planificate pentru aprobarea bugetului de stat nu vizează o creștere a taxelor.

"În primul rând, prin măsurile pe care le luăm, mai mulţi bani rămân în sectorul privat, rămân la companii, rămân la cetăţeni prin aceste măsuri. Am spus din primul moment că nu vom creşte taxele şi nu vom creşte taxele. Deci, este o linie roşie pe care nu o vom trece, nu vom creşte taxele, asta înseamnă că nu vor fi afectaţi cetăţenii şi nu vor fi afectate companiile private. Este un an în care estimăm creşterea economică, deci eu nu văd chiar aşa rău lucrurile, să ai un plan de creştere economică cu 4% şi un deficit de 7% înseamnă tot un stimul puternic în economie", a declarat Florin Cîţu.

Citeste si:
Care sunt domeniile care ar putea să crească economic în...
Statistică: Care sunt...

Sursa foto: Melinda Nagy / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri