21 Martie 2007

Regula UE: contrafacerea se pedepseste cu inchisoare

Producatorii de medicamente, jucarii si alte bunuri contrafacute la nivel comercial risca sa faca pana la patru ani de inchisoare si sa plateasca amenzi de pana la 300.000 de euro, potrivit reglementarilor adoptate, marti, de catre Parlamentul European, informeaza NewsIn.

Masura a fost aprobata in unanimitate de catre Parlament si de reprezentantii celor 27 de state ale Uniunii Europene si va deveni lege. Aceasta pedepseste infranctiunile grave de incalcare de drepturilor de autor, a marcilor sau a drepturilor pentru design pe pietele interne din UE.

Blocul urmareste sa distruga productia organizata de bunuri piratate sau contrafacute, in special de medicamente care pot afecta sanatatea publica. Comitetul pentru probleme legale al legislativului European a votat in favoarea propunerii inaintate de Comisia Europeana, care este sub incidenta sanctiunilor penale in reglementarea pietelor interne ale Uniunii.

Comisia a refacut proiectul in 2005, pentru a include pedepse de drept penal si a exemplificat baza legala pentru aceasta actiune printr-o sentinta a Curtii Europene de Justitie (CEJ).CEJ a deliberat ca pedepsele eficiente si proportionale pot fi incluse printre eforturile de lupta impotriva delictelor grave.

Parlementul European a considerat ca executivul UE a interpretat in mod radical sentinta, o parere respinsa de catre socialistul Italian Nicola Zingaretti.Cred ca proiectul de directiva respecta pe deplin principiile subordonarii si proportionalitatii si consideram ca baza legala este una potrivita, a spus acesta.Principiul subordonarii se refera la asigurarea interventiei la un nivel legislativ potrivit, fie in interiorul statelor sau in UE.

Reglementarile definesc incalcarea drepturilor de autor ca delibarata, in scopul obtinerii de avantaje comerciale ia actele utilizatorilor privati pentru uz personal si noncommercial sunt excluse.



Citeste si