Think-tank-ul Expert Forum precizează că programul Anghel Saligny, care a dus la ruperea coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR, ridică mai multe semne de întrebare chiar decât programele PNDL 1 și 2 ale lui Liviu Dragnea.

”EFOR(Export Forum n.r.) a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny. Sfertul plin al paharului e că o parte din comentariile noastre s-au regăsit în proiect. Astfel de exemple sunt cele legate de dezvoltarea unei platforme online pentru gestionarea programului, publicarea de date, introducerea unor indicatori de program, introducerea unor mecanisme de renunțare la proiecte în care nu se demarează niciun fel de activitate, sancțiuni etc. Cele ¾ goale din pahar constau în aceea că aspectele esențiale nu au fost rezolvate, pornind de la cel mai important, și anume algoritmul de alocare a banilor, ridicând mai multe semne de întrebare chiar decât PNDL 1+2 ale lui Dragnea”, se arată în debutul analizei realizate de Expert Forum.

Reprezentanții think-tank-ului din București consideră că în loc să repare criteriile neclare de la PNDL, Saligny le adâncește mai tare.

Ei explică faptul că nu se introduce vreun algoritm pentru calcularea ponderii unor criterii, ci pur si simplu se aplică ”cel puțin unul dintre următoarele criterii de prioritizare”!, întâi pe județ, apoi pentru județe. Acestea sunt: date demografice, capacitatea financiară a UAT, ponderea numărului de proiecte în derulare finanțate prin PNDL și indicatori statistici INS, la care se mai adaugă criterii precum populația deservită de obiective sau contribuția proiectului la atingerea obiectivelor generale ale Programului, pentru faza a doua de prioritizare.

HG 624/2015, aprobată la aproape 2 ani de la intrarea în vigoare a OUG 28/2013 care reglementa PNDL, includea o formulare similară. Utilizarea unui singur criteriu nu este în niciun caz o soluție care să reducă gradul de subiectivism și clientelism din implementarea unui astfel de proiect. Nu este clar de exemplu cum se poate face o alegere obiectivă dacă într-un caz se aplică numărul populației, iar într-un alt caz numărul de proiecte finanțate din PNDL.

”Criteriul de alocare ar trebui să fie un algoritm, care să ia în calcul toate aceste criterii, nu doar unul izolat”, puncteazp Expert Forum.

Citeste si:
Cițu: Proiectul de rectificare bugetară ar urma să fie modificat
Proiectul de rectificare...

Pentru a asigura coeziunea, există o alocare asigurată pentru toate UAT-urile din țară

De exemplu, o comună are puși deoparte 4 milioane de lei, un oraș 7 milioane de lei, iar un sector 35 de milioane.

”Tindem să credem că este mai degrabă un mecanism politic clientelar de a mulțumi pe toată lumea și nu un mijloc de a asigura egalitatea de șanse. Faptul că rezervăm anumite sume pentru fiecare UAT, fără condiții clare de accesare a fondurilor, poate intra și în conflict cu ideea de prioritizare și competiție”, se arată în analiza Expert Forum.

Ca și în cazul PNDL, lista de proiecte se aprobă prin ordin de ministru. Normele nu specifică decât publicarea acestei liste, fără detalii privind aplicarea criteriilor de prioritizare. Pentru a crește transparența programului, ar trebui publicată și o justificare privind modul în care s-au aplicat aceste criterii de prioritizare.

Înscrierea în program se face pe baza unei cereri foarte schematice (anexa 1), la care se adaugă devizul general estimativ. Restul de documente sunt depuse după aprobarea listei.

”Întrebarea pe care ne-o punem este dacă informațiile transmise în primul pas sunt suficient de solide și relevante sau este nevoie de justificări sau documente care pot reflecta mai bine oportunitatea și nevoia proiectului, dincolo de completarea unor simple cifre”, scriu cei de la Export Forum.

Citeste si:
Cioloș exclude varianta continuării coaliției cu Florin Cîțu premier
Cioloș exclude varianta...

Proiectul ignoră total să detalieze informațiile care se vor pune în secțiunea publică a platformei investitii.mdlpa.ro.

Reprezentanții Expert Forum precizează că normele ar trebui să detalieze datele care sunt publicate și formatul acestora, solicitând ca bazele de date să fie dezvoltate astfel încât să permită exportul în formate precum .csv sau .xls și să respecte principiile open data.

”Ordinul ar trebui să specifice frecvența cu care se publică aceste date în secțiunea destinată publicului – datele ar trebui publicate cât mai frecvent și cât mai aproape de momentul declarării”, adaugă reprezentanții Expert Forum.

Puteți parcurge întreaga analiză realizată de Expert Forum AICI.

Citeste si:
Florin Cîțu: Cine este lângă PSD este lângă Dragnea
Florin Cîțu: Cine este lângă...

Sursa foto: Facebook Florin Citu/ Facebook Liviu Dragnea

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri