Producţia industrială a crescut în primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, cu 12,7% ca serie brută şi cu 13,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2021, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 31 august 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 12,7%, datorită majorărilor înregistrate de industria prelucrătoare (+13,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,3%). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 1,6%, potrivit Agerpres.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada, a fost mai mare cu 13,1%, ca efect al creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+13,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,4%). Industria extractivă a scăzut cu 2,1%.

În luna august 2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 9,9%, pe fondul declinului înregistrat în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-11,4%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,0%) şi industria extractivă (-1,6%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a rămas la acelaşi nivel faţă de luna precedentă. Industria prelucrătoare a crescut 0,1%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 3,5%, respectiv cu 2,6%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 3%, ca efect al creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,4%), industria prelucrătoare (+2,5%) şi industria extractivă (+0,5%).

Potrivit datelor INS, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,5%, datorită creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,8%) şi industriei extractive (+0,5%). Industria prelucrătoare a scăzut cu 1%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri