Problema facturilor prea mari la energie a dat naștere unor discuții în rândul românilor, dar și politicienilor. Pe lângă teama de a se afla în imposibilitatea de a achita facturile, românii cer și soluții din partea liderilor politici. Virgil Popescu, fostul ministru al Economiei, a scris, pe pagina sa de Facebook, că românii vor plăti maximum 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut.

”Vești bune pentru milioane români! Consumatorii casnici vor plăti maximum 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă”, menționează Popescu, în postarea sa.

Acesta mai precizează că românii nu trebuie să facă absolut nimic, decât să își monitorizeze consumurile.

”Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei”, a explicat Popescu.

Schema de compensare va intra în vigoare la 1 noiembrie 2021.

Cu cât se scumpește căldura în București

Virgil Popescu a clarificat faptul că rețeaua de termoficare din București are probleme serioase, ceea ce va face ca iarna să nu fie o perioadă foarte plăcută pentru bucureșteni.

”În funcție de prețul gazului, vom putea cu cât se va scumpi căldura în Capitală. Elcen ia gazul la un preț bun, dar va fi o iarnă destul de grea pentru bucureșteni”, a precizat Popescu, într-o intervenție la Digi24.

Comisiile economice reunite din Senat au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.

Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni la plata facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare. Printre modificări se află şi supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate, dar şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor, scrie Agerpres.ro.

OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri