În ultima perioadă, mai multe companii de dimensiuni mici, totalizând 30.000 de consumatori cărora le distribuiau gaz, au solicitat să le fie retrase licențele de furnizare. Furnizorii de ultimă instanță trebuie să preia consumatorii de la furnizorii care nu-și mai pot continua activitatea, iar prețurile actuale de pe Piața Angro sunt atât de mari încât riscă să iasă major pe pierdere, consideră Ion Lungu, Director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

„Probabil că din cauza creșterii foarte mari și impredictibile de pe Piețele Angro, contractele pe care le au (furnizorii n.r.) cu consumatorii finali fiind la prețuri fixe și care nu pot fi modificate aceste companii au ajuns în situație de pierdere și nu își mai pot susține activitatea, neavând resursele necesare”, a declarat Ion Lungu pentru wall-street.ro.

Chiar dacă nu este vorba de companii foarte mari, acestea nu sunt de neglijat, fiindcă însumează un portofoliu total de 30.000 de consumatori, ceea ce înseamnă de 10 ori mai mulți consumatori aflați în această situație anul trecut în aceeași perioadă, potrivit expertului în energie.

„Companiile vor înregistra pierderi la nivelul furnzorilor, din cauza problemelor actuale. Dacă – Doamne, ferește! – un furnizor de gaze de talia Engie are probleme pe partea de cash flow, acestea se vor rărsfrânge pe tot lanțul: producție, transport, distribuție, dar nu cred că se va ajunge aici, decidenții ANRE sunt conștienți de riscul care s-ar putea crea”, a mai spus Lungu.

În cazul în care încasările scad cu 30-40%, furnizorii ajung într-o situație pe care nu o pot susține mai mult de două-trei săptămâni, potrivit Directorului AFEER.

„Aceste lucruri nu trebuie privite cu ușurință, totuși. Șeful unei companii mari de gaze a arătat zilele acestea că o scădere a încasărilor furnizorilor de 30-40% nu poate fi susținută decât foarte puțin, câteva săptămâni, două-trei. Asta pentru că marginea în zona de furnizare în acest moment este de 5% din prețul final al gazelor naturale. Vă dați seama că 5%, care include și cheltuielile operaționale ale companiei, nu poate să suțină prea mult o astfel de situație”, a atenționat specialistul.

Care sunt problemele furnizorilor de pe piață și ale furnizorilor de ultimă instanță - cazul Engie

Engie a solicitat să nu mai fie furnizor de ultimă instanță. Acest tip de furnizori sunt desemnați de ANRE prin rațiuni de piață concurențială, ei fac oferte cu prețul cu care pot vinde. În situații excepționale, cum a fost cazul celor șase companii care nu mai pot furniza energie clienților, ANRE alocă acești clienți furnizorilor de ultimă instanță.

„Engie a anunțat că dorește să renunțe la această calitate de furnizor de ultimă instanță pentru că sistemul actual de reglementare nu îi permite să își acopere costurile. De ce? Fiindcă furnizorii își fac achiziția de gaze pe baza unui portofoliu de clienți deja stabilit. Or Engie nu avea de unde să știe că portofoliul său va fi mărit brusc cu 30.000 de clienți”, a declarat oficialul AFEER.

În această situație, Engie (sau oricare alt furnizor de ultimă instanță căreia i s-ar mări peste noapte portofoliul de clienți trebuie să cumpere gaze pentru acești clienți din Piața Angro. În această piață prețul gazelor a crescut de șapte sau opt ori, iar la această situație se adaugă faptul că Engie nu mai poate scumpi gazul vândut către clienți, în urma plafonării prețurilor pe intervalul 1 noiembrie-31 martie.

„Cu o plafonare de preț de 370 de lei pentru MW/h la prețul furnizorilor către consumatori, dacă aceste companii trebuie să cumpere gazul de pe Piața Angro cu 500 de lei, cum a fost zilele trecute, la care se adaugă cheltuielile – transportul, distribuția, cheltuielile operaționale de furnizor – atunci ajung în situația de a nu-și putea susține activitatea”, a mai spus Lungu.

Cum împiedică ANRE cazul în care consumatorii ar rămâne în aer privind furnizarea de gaze

Dacă două astfel de cazuri se intersectează, adică un furnizor renunță la licență și deci la consumatorii săi, iar furnizorul de ultimă instanță căruia îi revin suplimentar acei clienți dorește și el să scape de povara acestor obligații, ar însemna că respectivele persoane (fizice ori juridice) ar rămâne în aer în privința alimentării cu gaz.

„Pentru a preîntâmpina o situație care ar putea avea un caracter exploziv, ANRE a lansat în dezbatere publică un nou ordin pentru desemnarea furnizorilor de ultimă instanță care este mai restrictiv, cu condiții de renunțare la aceste obligații mult mai limitate decât cele actuale”, a spus expertul în energie.

Probabil că noul ordin va fi aprobat până când expiră această solicitare a Engie. Astfel compania nu va mai putea să renunțe la această calitate de furnizor de ultimă instanță și la consumatorii suplimentari care îi revin, potrivit Directorului AFEER.

„ANRE a anunțat că va face tot posibilul ca acești consumatori să nu rămână fără un furnizor de energie. Problema este de preț și de cine suportă pierderile. Pe legislația actuală pentru iarna aceasta consumatorii pot fi liniștiți, nu au o problemă”, a spus Ion Lungu.

ANRE va înăspri atât posibilitățile de renunțare la obligațiile furnizorilor de ultimă instanță, cât și răspunsurile la adresa solicitărilor de renunțare la licențele de furnizori.

„ANRE-ul a avut probabil în vedere aceasta (o posibilă reacție în lanț de renunțări la statutul de furnizor de ultimă instanță n.r.) și tocmai de aceea a decis să modifice condițiile și să le facă mult mai restrictive. Pentru că într-o astfel de situație nu poți să renunți la aceste obligații. Sunt convins că ANRE va emite o reglementare care să nu facă posibilă o situație în care anumiți consumatori finali de gaze naturale să rămână fără un furnizor, în situația în care furnizorul lor actual se află în faliment sau insolvență”, a

Pe de altă parte ANRE a hotărât să nu mai răspundă nici la solicitarea furnizorilor de renunțare la licență, fiindcă aceștia au portofoliile proprii cu consumatori și trebuie să se asigure că respectivii consumatori pot fi preluați de altcineva.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri