Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat intr-un interviu acordat NewsIn, ca spera ca cel putin 3.500 de apartamente sa fie construite anual, iar primariile pot repartiza celor evacuati din casele nationalizate circa o cincime din noile locuinte
Constructia de locuinte reprezinta o prioritate, insa este nevoie ca si primariile sa se implice mai mult pentru revigorarea acesteia, a spus Borbely. Ministrul sustine ca se va ocupa mult mai bine de aceasta componenta, avand in vedere ca in noul minister a fost transferat tot portofoliul pe care l-a administrat la fostul Minister al Transporturilor, Constructiei si Turismului.

"Avem un imprumut de 140 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltarea a Consiliului Europei (BDCE), care eu sper ca va asigura un ritm de 3.500 - 4.000 de apartamente pe an, in programul de locuinte pentru tineri. Totusi, din acestea, primariile pot da circa 20% pentru persoanele care sunt evacuate din casele nationalizate", a declarat Borbely.

Ministrul a precizat ca a fost deja modificata legislatia si in prezent exista o hotarare de guvern finalizata prin care a fost stabilit si un program separat pentru aceasta categorie de persoane. "Chiar daca accesam aceste fonduri si realizam o suita de programe nu inseamna ca noi putem rezolva toate problemele. Primariile trebuie sa se implice mai mult in constructia de locuinte si sa rezolve aceasta situatie. Noi vom incerca sa sprijinim cat putem din fondul central", a adaugat Borbely.

Ministru locuintelor a mai spus ca mai are in plan si inventarierea terenurile de la diferite ministere, care apoi sa fie predate administratiilor locale pentru constructia de locuinte atat pentru tineri, locuinte sociale, cat si prin credit ipotecar. In ceea ce priveste reabilitarea termica a locuintelor, ministrul a precizat ca exista deja o lista cu 1.500 de unitati locative, din care la peste 600 le-au fost facut deja auditul.

Senatul a adoptat pe 11 aprilie, in calitate de prima camera sesizata, o initiativa legislativa a UDMR prin care se stipuleaza obligativitatea statului de a crea un fond de locuinte finantat din bugetul de stat pentru cei care raman fara domiciliu in urma retrocedarilor, cerut pana acum de PSD.

Propunerea legislativa, initiata de senatorii UDMR Puskas Zoltan si Pete Stefan, se refera la obligatia statului de a asigura locuinta persoanelor care locuiesc intr-un imobil nationalizat retrocedat fostilor proprietari si care nu mai au posibilitatea de a inchiria in continuare locuinta respectiva. Repartizarea locuintelor urmeaza sa se faca de catre organele administratiei publice locale pe baza unor criterii stabilite prin hotarare a Guvernului.

Statul asigura, prin cumparare sau construire din fondurile bugetului de stat, un fond locativ destinat satisfacerii solicitarilor persoanelor care locuiesc intr-un imobil nationalizat retrocedat fostilor proprietari si care nu mai au posibilitatea de a inchiria in continuare locuinta respectiva. Administrarea locuintelor din fondul locativ astfel constituit se face de catre organele administratiei publice locale, cheltuielile fiind acoperite din chirii si din fondurile alocate din bugetul local. Chiria se stabileste prin hotararea consiliului local in patromoniul caruia se afla fondul locativ inchiriat.

Propunerea legislativa stabileste ca, pe o perioada de cinci ani, cu posibilitate de prelungire, se face un contract de chirie intre consiliul local si persoana aflata in situatia creata prin retrocedare.

In cazul in care contractantul paraseste definitiv domiciliul sau decedeaza, inchirierea continua, iar contractul se transfera, dupa caz, la cerere, sotului sau sotiei, daca acestea se afla trecute in contract, si daca au locuit efectiv cu titularul, descendentilor sau ascendentilor, ori altor persoane, in masura in care acestea au fost mentionate in contractul de inchiriere.

O astfel de initiativa fusese formulata de PSD, in 2005, in momentul in care PNL si-a insusit in programul de guvernare promovarea restituirii in natura a caselor confiscate de comunisti, dar propunerea social-democratilor a fost ignorata de majoritatea guvernamentala a acelui moment.

Borbely sustine ca explozia preturilor pe piata imobiliara este nejustificata
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri