Ministerul Apărării din România a semnat cu GDELS - Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea armatei române a 227 de vehicule blindate pe roți Piranha 5.

Valoarea totală a acordului este de aproximativ 895 milioane de euro, primele 36 de transportoare fiind deja livrate în 2020, iar alte 32 în luna noiembrie 2021.

"Fabricarea în comun a 227 de vehicule blindate, atât cât a prevăzut acest contract de început este și un impuls excepțional pentru relansarea producției, retehnologizarea și perfecționarea angajaților UMB" (Uzina Mecanică București), a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru. "Acest parteneriat va reprezenta cu siguranță un start pentru tot ceea ce înseamnă industria de apărare din România", a mai adăugat acesta.

Contractul de tip joint-venture prin care vor fi construite vehiculele blindate a fost semnat între General Dynamics European Land Systems Romania și Uzina Mecanică București, dar și alte companii românești vor participa la acest proces, printre care Pro Optica.

"Două batalioane de infanterie din forțele terestre au acum tehnică modernă de luptă", a declarat și prim ministrul Nicolae Ciucă, prezent la eveniment. "Este cât se poate de evident că prin acest demers putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii noștri strategici îl acordă țării noastre într-un context de securitate deosebit și care se concretizează în transfer de tehnologie și know-how în industria românească, în economia românească", a completat acesta.

Vehiculul blindat Piranha 5 are o viteză maximă de 100 km/h, la o putere a motorului de 600 CP, cu autonomie de peste 500 km. Acesta este folosit la nivel mondial, Spania și Danemarca fiind două țări europene care folosesc Piranha 5.

"Am fost aici în 2019, pe linia de producție erau 2-3 vehicule. Astăzi linia este la capacitate maximă", a mai adăugat prim-ministrul.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri