Reformele susţinute de investiţii în infrastructura verde şi cea digitală precum şi în capitalul uman pot majora creşterea economică potenţială a României, în perioada 2022-2030, la o medie de 5,2%, cea mai mare dintre cele patru ţări analizate în cel mai recent raport al Băncii Mondiale citat de Agerpres.

Conform acestui raport, pe termen lung, investiţiile mari însoţite de reforme precum: îmbunătăţirea participării pe piaţa muncii, integrarea forţei de muncă migratoare, eficientizarea instituţiilor şi îmbunătăţirea rezultatelor din educaţie ar permite Poloniei şi Romaniei ca până la finele acestui deceniu (2022-2030) să înregistreze o creştere economică potenţială mai mare decât în deceniul precedent.

Aceste reforme ar duce creşterea economică potenţială, în perioada 2022-2030, la 4,6% în Bulgaria, 3,5% în Croaţia, 4% în Polonia şi 5,2% în România. Derularea acestor reforme ambiţioase ar pune aceste state membre pe calea spre o convergenţă solidă cu venitul mediu per capita din UE şi ar contracara impactul negativ rezultat de pe urma pandemiei şi războiului din Ucraina.

Raportul Economic Periodic (EU Regular Economic Report) publicat luni de Banca Mondială arată că după o contracţie de 5,9% în 2020, economia regiunii EU27 şi-a revenit în 2021, când a înregistrat un avans de 5,3%, aceasta fiind cea mai puternică redresare economică a regiunii până în prezent. Însă, cele două şocuri consecutive recente riscă să încetinească redresarea ţărilor din UE. Reforme cheie sunt necesare pentru o creştere inclusivă şi sustenabilă în aceste vremuri pline de provocări.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri