Evoluţia economiei româneşti în trimestrul II este un rezultat, în fapt, al modului în care companiile din România au răspuns provocărilor cu care s-au confruntat, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în cadrul unei conferințe de presă, relatează Agerpres.

"Astăzi, Institutul Naţional de Statistică a publicat PIB-ul nominal pe trimestrul II, un PIB de 355,9 miliarde de lei, un rezultat, în fapt, al modului în care companiile din România au răspuns provocărilor cu care s-au confruntat. Este un rezultat pozitiv. Un rezultat pe care îl aşteptam şi în întâmpinarea căruia am venit cât am putut din perspectiva guvernamentală, limitaţi fiind de resursele pe care statul le deţine.

Dar rezultatul acesta este bazat, din punctul meu de vedere, pe consecvenţă, pe performanţă, pe maturitatea conducătorilor de companii, pe realizarea unei încrederi pe care o construim în continuare, dar cred că începe să se vadă, a unui parteneriat între stat şi companii, parteneriat care trebuie permanent întărit.

Şi aici este şi rugămintea şi către dumneavoastră, dar şi către companii sau mediul de afaceri, să ne atragă atenţia când începem să adormim în acest parteneriat, pentru că instituţiile de stat, nu neapărat cei care le conduc, au această, cum să spun, aplecare către somn câteodată şi e bine să fim totdeauna vigilenţi şi să rămânem consecvenţi la ceea ce ne-am propus, la drumul pe care îl avem", a spus Câciu.

În ceea ce priveşte piaţa de capital din România, el a menţionat că aceasta este un instrument prin care companiile pot să dobândească lichiditate suplimentară, surse de finanţare suplimentare, capacităţi financiare pentru investiţii suplimentare.

Potrivit ministrului Finanţelor, parte de capital a fost supusă unor provocări majore şi există o ajustare negativă în mai mult sectoare, însă, din evaluarea făcută, piaţa de capital este robustă, fiind peste nivelul din 2020.

"Ajustarea prin care trece acum este o ajutare din punctul meu de vedere conjuncturală. Dar trebuie ajutată să îşi limiteze conjunctura prin mai multe componente. Dorinţa de a investi, un mesaj care eu cred că trebuie să fie mai participativ atât al companiilor care sunt listate la Bursă, să spună mai des 'sunt listat, am aceste rezultate, iar parte din aceste rezultate vin şi datorită faptului că sunt pe această piaţă' şi la fel Bursa de Valori sau instituţiile statului, Ministerul de Finanţe şi alte instituţii, ASF-ul, să prezinte mult mai des importanţa acestui tip de instrument de finanţare", a afirmat Adrian Câciu.

El a adăugat că firmele de stat sau private din România vor fi încurajate să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti.

Produsul intern brut a crescut în primul semestru din acest an, comparativ cu semestrul I 2021, cu 5,8%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform INS, Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul II 2022 a fost de 355,964 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 2,1% faţă de trimestrul I 2022 şi cu 5,3% faţă de trimestrul II 2021.

PIB estimat pentru semestrul I 2022 a fost de 699,846 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 5,8% faţă de semestrul I 2021.

Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul II 2022 a fost de 335,190 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 5,3% faţă de trimestrul II 2021.

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri