Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2022 şi 2023, dar avertizează că pentru anul viitor se aşteaptă la o încetinire semnificativă a ritmului de creştere, potrivit unui raport publicat de instituţia financiară internaţională.

Conform celor mai recente prognoze ale BERD, economia României ar urma să înregistreze un avans de 5,4% în acest an şi de 1,9% anul viitor, cifre revizuite semnificativ în sus faţă de estimările din luna mai, potrivit cărora Produsul Intern Brut al României urma să înregistreze o creştere de 2,9% în 2022 şi o contracţie de 1,1% în 2023, scrie Agerpres.

Potrivit BERD, toate cele trei state membre UE din Europa de Sud-Est (România, Bulgaria şi Grecia) au înregistrat o creştere economică solidă în prima jumătate a lui 2022, însă încep să apară semnale ale unei încetiniri semnificative în a doua jumătate a anului. Inflaţia a ajuns în zona de două cifre, ceea ce a determinat guvernele din regiune să atenueze impactul asupra firmelor şi gospodăriilor, însă incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu energie în lunile următoare are efect asupra încrederii şi investiţiilor. Ritmurile de creştere a PIB vor rămâne solide, în special în cazul Greciei şi României, pentru anul 2022, dar toate cele trei economii UE din Europa de Sud-Est ar urma să înregistreze o reducere semnificativă a ritmului de creştere în 2023.

În cazul României, "după o revenire de 5,9% în 2021, stimulată de consumul privat, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans surprinzător de 5,8% în prima jumătate a lui 2022. Eliminarea restricţiilor care aveau legătură cu pandemia a stimulat consumul privat, în special de servicii... Pe ansamblul anului 2022, creşterea PIB este estimată la 5,4%... În 2023, deteriorarea veniturilor gospodăriilor, costurile cu finanţarea şi energia care constrâng investiţiile şi cererea externă slabă, în special din Germania, vor duce la o creştere modestă a PIB-ului de 1,9%, dar există în continuare riscuri în scădere în cazul în care va apărea o recesiune mai gravă decât se preconizează în zona euro", se arată în raportul BERD.

Instituţia financiară internaţională estimează că economiile din regiunea sa de activitate vor înregistra o creştere de 2,3% în 2022, cu 120 de punte de bază peste previziunile sale din luna mai, graţie activităţii solide din prima jumătate a anului, când gospodăriile au cheltuit economiile acumulate cu prilejul carantinelor din pandemie, în pofida unei scăderi a salariilor reale. Însă, reducerea livrărilor de gaze ruseşti a determinat BERD să îşi diminueze prognozele de creştere pentru 2023 până la 3%, de la un avans de 4,7% cât estima anterior.

Produsul Intern Brut al Ucrainei este prognozat să se contracte cu 30% în 2022, în timp ce economia Rusiei ar urma să scadă cu 5%, în loc de un declin de 10% cât estima anterior BERD.

"Nu este niciun secret că sancţiunile impuse energiei nu au fost atât de eficiente", a spus economistul şef de la BERD, Beata Javorcik.

BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat şi iniţiativa antreprenorială în 36 de economii de pe trei continente. Banca este deţinută de 71 de state, precum şi de UE şi BEI. Investiţiile BERD urmăresc să facă economiile din regiunile sale competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate.

BERD este un investitor instituţional major în România, investind până acum aproape zece miliarde de euro în 491 de proiecte.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri