16 Mai 2007

Procentul de minimum 2% biocarburanti devine obligatoriu din 2008

Ministerul Economiei intentioneaza sa oblige distribuitorii de produse petroliere sa utilizeze in 2007 biocarburanti si alti carburanti regenerabili in proportie de minimum 2% din totalul continutului energetic al tuturor tipurilor de benzina si motorina, potrivit proiectului strategiei energetice, informeaza NewsIn

Conform proiectului de strategie energetica, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) vrea sa contribuie la promovarea utilizarii carburantilor verzi si in acest context intentioneaza sa introduca in prevederile Codului Fiscal scutirea de la plata accizelor pentru produsele energetice de tipul biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili.

Proiectul strategiei energetice elaborat de MEF, prevede ca pana la sfarsitul anului 2010, procentul de utilizare a biocarburantilor sa fie de cel putin 5,75% (tinta stabilita prin Directiva 2003/30/EC). De asemenea, pana in anul 2020, procentul de utilizare a biocarburantilor va fi de cel putin 10 %, in conditiile utilizarii noilor generatii de biocarburanti.

Romania are un necesar de biodiesel si bioetanol de circa 300.000 tone pentru 2010 si detine materie prima atat pentru biodiesel cat si pentru bioetanol, astfel incat sa-si atinga tintele stabilite. Potrivit proiectului de strategie energetica, potentialul Romaniei de a furniza materie prima necesara pentru biodiesel, respectiv ulei vegetal (floarea soarelui, soia, rapita) este de circa 500 -550.000 tone/an, ceea ce permite realizarea unui nivel similar de productie de biodiesel.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, elaborat in luna martie de Ministerul Economiei, motorina comercializata incepand cu 1 iulie 2007 ar fi trebuit sa contina biodiesel in proportie de 2%, urmand ca si benzina sa aiba acelasi procent de biocarburanti d-abia de la 1 ianuarie 2009. in prezent, motorinele si benzinele care contin minimum 2% in volum biomasa sunt taxate cu accize reduse cu pana la 10 euro pe tona, potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal.

MEF a finalizat luni proiectul strategiei energetice a Romaniei, urmand ca acesta sa fie dezbatut in Guvern la mijlocul lunii iunie, dupa discutii prealabile cu patronatele, sindicatele si mediul academic, a declarat, ministrul de resort, Varujan Vosganian.

Prima sedinta a Comisiei pentru strategia energetica a avut loc la inceputul lunii februarie. Din aceasta comisie au facut parte reprezentanti ai ministerelor, ai autoritatilor de reglementare, partidelor politice, sindicatelor si patronatelor.

Ministrul economiei afirma, in urma cu aproximativ doua luni, ca strategia energetica romaneasca trebuie sa tina cont de cea europeana. in opinia oficialului, Romania va miza, in anii urmatori, pe cresterea productiei de energie electrica si pe imbunatatirea structurii surselor, adica pe majorarea productiei de energie hidro, din surse regenerabile si nucleare.



Citeste si