Directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a avertizat că riscul unei recesiuni mondiale a crescut şi că lumea a intrat în prezent într-o epocă de ''fragilitate şi volatilitate'', relatează agenţia EFE, preluat de Agerpres.

''Am calculat că aproximativ o treime din economia mondială va avea cel puţin două trimestre consecutive de creştere negativă anul acesta sau anul următor şi pierderile rezultate din decelerarea economiei mondiale vor fi, de acum până în 2026, de patru mii de miliarde'' de dolari, a indicat Georgieva.

Directoarea FMI a făcut aceste declaraţii în cadrul unei dezbateri la care a fost însoţită de preşedintele Băncii Mondiale (BM), David Malpass, şi care a marcat începerea reuniunilor anuale pentru 2022 ale acestor instituţii la Washington, unde principalii responsabili economici vor discuta despre perspectivele economiei mondiale.

Acestea sunt primele reuniuni cu participare faţă în faţă în ultimii trei ani, a amintit Georgieva, o perioadă în care am trăit ''lucruri de neimaginat care au avut consecinţe importante'', ea menţionând pandemia, invazia rusă în Ucraina şi dezastre climatice pe toate continentele.

''Toate acestea au adus oamenii într-o situaţie foarte dificilă. Ei sunt epuizaţi şi trebuie să facă faţă unei crize a costului vieţii'', iar această situaţie ''este în mod special dificilă pentru ţările în dezvoltare'', a rezumat Georgieva.

La rândul său, David Malpass a subliniat în acest sens că nivelurile de îndatorare ale ţărilor în dezvoltare ''au devenit tot mai oneroase'', iar creşterea ratelor dobânzilor la împrumuturi le îngreunează şi mai mult situaţia, la fel şi creşterea inflaţiei.

''Cu 70 de milioane de săraci în plus'', conform ultimei analize a BM, şi o reducere cu 4% a venitului mediu, ''obiectivul nostru de prosperitate comună nu este atins'' şi ''au loc inversări ale dezvoltării'', a completat Malpass.

În acest timp, Georgieva a subliniat că ''abordarea în comun a politicilor monetare şi a politicilor fiscale anul acesta este absolut primordială'', ea insistând că nu ar fi deloc bine ca politicile monetare ''să apese frâna'' şi cele fiscale ''să apese acceleraţia''.

Ea a susţinut că sunt necesare investiţii şi pentru combaterea crizei climatice, argumentând că în condiţii de inflaţie şi recesiune ''vom supravieţui ca umanitate'', dar ''nu putem supravieţui unei crize climatice neîncetate''.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri