27 Octombrie 2022

Finanțări din SUA, Franța și Canada pentru Nuclearelectrica, reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă



Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre interesul mai mult firme din vest de a investi în Nuclearelectrica pentru a dezvolta reactoare civile tradiționale, dar și tehnologii noi. Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă ar putea fi construite cu fonduri venite de la Departamentul Energiei din SUA.

Virgil Popescu a ales cadrul conferinţei Internaţionale Ministeriale pentru Energie Nucleară în Secolul 21 pentru a anunța interesul unor companii importante din America de Nord și Europa de vest de a investi în tehnologie nucleară în România. Astfel, ministrul a menționat numele companiilor Fluor Corporation (USA), Sargent & Lundy (USA), SNC Lavalin (Canada) şi Framatome (Franţa) care ar fi interesate să coopereze cu statul român. Ministrul se află zilele acestea la Washington DC pentru a participa la conferința organizată de IAEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică).

Ministrul a subliniat că firmele vizate „aduc cunoştinţe de neegalat în furnizarea de energie nucleară de clasă mondială în siguranţă şi în siguranţă, iar parteneriatul cu SNN demonstrează experienţa şi profesionalismul în domeniul nuclear pe care îl deţine România.” În plus, Popescu a spus și că „prin aceste parteneriate ne vom atinge şi ţintele de decarbonare şi, totodată, vom întări independenţa şi securitatea energetică, foarte importante în actualul context geopolitic. Prin cooperare vom demonstra că nu permitem ca energia să fie folosită ca armă politică. Parteneriatul dintre România - SUA - Canada şi Franţa va aduce noi oportunităţi pentru viitorul energiei nucleare.”

Banii din Statele Unite ar putea fi direcționați și către susținerea proiectului de finalizare al reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Ministrul Popescu s-a întâlnit la Washington cu David Turk, secretarul adjunct pentru Energie din Statele Unite.

"Am avut o întâlnire de lucru foarte bună cu David Turk - secretar adjunct pentru Energie din Statele Unite - pentru a discuta despre stadiul proiectelor prevăzute în Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Oficialul american a transmis că DOE (Department of Energy) analizează posibilitatea implicării în finanţarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, pe lângă suportul financiar pe care îl vom avea şi de la EximBank", a scris Popescu.

Popescu și Turk au discutat și despre oportunitățile în materie de reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) care sunt produse în Statele Unite, dar și despre crizele regionale de energie din Republica Moldova și Ucraina. Țara noastră și SUA semnaseră, încă din 2020, un acord pentru renovarea centralei de la Cernavodă.



Citeste si