Curtea Constituţională a României a stabilit că Legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, CCR, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţii USR şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru modificarea şi completarea articolului 56 indice 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Ce prevedea legea privind hidrocentralele în arii naturale protejate

Legea care permitea hidrocentralele în ariile naturale protejate a fost adoptată în martie 2022. wall-street.ro a vorbit atunci atât cu susținătorii ei, cât și cei care o contestau. Organizațiile pentru protecția mediului spuneau că, dacă legea va fi promulgată, riscăm declanșarea procedurii de infringement. Singurul partid care a votat (aproape) în unanimitate împotrivă a fost USR - împreună cu doi deputați liberali.

Foarte simplu spus, legea permitea deblocarea lucrărilor la o serie de hidrocentrale care se află în arii naturale protejate. Limitele ariilor protejate vor putea fi modificate în acest sens dacă, pentru suprafețele respective, erau aprobate la data de 29 iunie 2007 obiective de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiective în curs de execuție sau demarate la momentul respectiv. În compensație, pe cheltuiala beneficiarului se extinde regimul de arie protejată pe o altă suprafață adiacentă.

În expunerea de motive, inițiatorul, senatorul Daniel Zamfir, afirmă că finalizarea unor astfel de proiecte ar fi ”un prim pas în intensificarea ritmului de realizare a investițiilor în sectorul energetic”, în contextul creșterii prețului energiei electrice și gazelor.

De ce este neconstituțională legea privind hidrocentralele în arii naturale protejate

"În esenţă, Curtea a reţinut că legea criticată încalcă principiul bicameralismului, întrucât forma adoptată de Senat viza în totalitate procedura şi condiţiile în care pot fi modificate limitele ariilor naturale protejate (cine poate solicita modificarea limitelor, modul şi condiţiile în care se realizează), pe când forma adoptată de Camera Deputaţilor se referă tangenţial la această problemă, substanţa reglementării normative referindu-se la condiţiile în care proiectele hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, urmează a se executa în continuare, prin derogare de la o serie de reglementări care se referă la protecţia mediului înconjurător. Rezultă că substanţa legii, astfel cum a fost aprobată de cea de-a doua Cameră, nu mai vizează modificarea limitelor ariilor naturale, ci regimul juridic al proiectelor hidroenergetice deja derulate în cadrul acestora, regim derogatoriu de la cel de drept comun", explică judecătorii constituţionali.

CCR a mai reţinut că, deşi nu există o configuraţie semnificativ diferită între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, există deosebiri majore de conţinut juridic, conţinând viziuni conceptuale diferite. În aceste condiţii, Curtea a constatat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului, fiind contrară articolului 61 alineatul (2) şi articolului 75 din Constituţie.

Sursa foto: Hidroelectrica

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri