Şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, a apreciat că o cotaţie a petrolului "în apropiere de 100 dolari per baril" reprezintă un risc real pentru economia mondială, şi a afirmat că este surprins de decizia Grupului OPEC+ de a reduce producţia de ţiţei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În 5 octombrie, Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa este tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult. Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor.

Directorul general al IEA, Fatih Birol, a afirmat că în trecut statele producătoare de petrol au luat decizii pentru a calma pieţele.

"Această decizie ar putea pune o presiune suplimentară asupra inflaţiei şi ar putea slăbi economia mondială", a declarat Birol pentru Reuter, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27), care se desfăşoară în aceste zile în Egipt.

Oficialii din ţările în curs de dezvoltare care participă la COP27 au subliniat că preţul mai ridicat al petrolului stimulează inflaţia ridicată, a explicat şeful IEA.

Cotaţia petrolului a scăzut miercuri, în urma publicării unor date care arată o creştere neaşteptată a stocurilor de ţiţei ale SUA. La bursa New York Mercantile Exchange, cotaţiile futures pentru ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna decembrie au scăzut cu 3,5%, până la 85,83 dolari per baril.

De asemenea, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna ianuarie a scăzut cu 2,8%, ajungând la închidere la valoarea de 92,65 dolari.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri