Mai multe intrări în incapacitate de plată ale unor state sunt "probabile" anul viitor în rândul micilor pieţe emergente, a avertizat luni agenţia de evaluare financiară Fitch, conform Reuters, citează Agerpres.

Fitch menţionează probabilitatea unor creşteri bruşte ale costurilor cu împrumuturile, pierderea accesului la pieţe şi nevoile urgente de finanţare printre motivele cele mai importante care ar putea să ducă la colapsul unor state în curs de dezvoltare. În paralel, procesul de restructurare a datoriilor demarat de ţările din G20, care se derulează în prezent cu Zambia şi Etiopia, şi a fost finalizat în cazul Ciad-ului, s-a dovedit ineficient şi este puţin probabil ca lucrările să se îmbunătăţească anul viitor, adaugă Fitch.

Mai multe zeci de state emergente, în special cele mici şi riscante catalogate drept pieţe de frontieră, au văzut cum în 2022 costurile cu împrumuturile lor au explodat până la un nivel nesustenabil, pe măsură ce Rezerva Federală americană a demarat un ciclu de majorări de dobândă pentru a putea ţine sub control inflaţia accelerată, apărută în urma războiului din Ucraina şi a menţinerii restricţiilor anti-COVID în China.

Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată în acest an, în timp ce alte state, inclusiv Egiptul, Tunisia şi Ghana, au cerut ajutorul Fondului Monetar Internaţional.

"Accesul la pieţele internaţionale de obligaţiuni va rămâne o provocare pentru statele emergente mici şi de frontieră, şi mai multe default-uri sunt probabile. La fel ca şi în 2022, vor fi cazuri de provocări în asigurarea de finanţare de urgenţă pentru statele emergente mici şi de frontieră", a apreciat Fitch.

Agenţia de evaluare precizează că, pentru prima dată după 2018, o cotă mai mare de pieţe emergente au o perspectivă de rating "pozitivă" comparativ cu pieţele dezvoltate. Cu toate acestea, 2022 a fost al doilea cel mai prost an când vine vorba de retrogradările unor pieţe emergente, a subliniat Fitch.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri