Mai mulţi parlamentari PNL, PSD, USR, AUR şi ai minorităţilor naţionale propun, într-un proiect depus la Parlament, interzicerea promovării comerciale pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri, informează Agerpres.

Proiectul, semnat de 79 de deputaţi şi senatori, modifică Legea nr. 504/2002 a audiovizualului şi Legea nr. 148/2000 privind publicitatea.

"Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă", prevede proiectul, fiind propusă completarea articolului 29 din Legea audiovizualului.

De asemenea, iniţiativa legislativă propune modificarea Legii privind publicitatea în sensul de a se interzice publicitatea care "favorizează apariţia şi instalarea adicţiilor definite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii".

"Se interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri", stipulează proiectul, care propune ca încălcarea acestei prevederi să fie sancţionată cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Potrivit inițiatorilor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis recent includerea în categoria bolilor psihice a dependenţei de jocurile de noroc.

"Având în vedere decizia recentă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit căreia dependenţa de jocurile de noroc a fost introdusă în categoria bolilor psihice extrem de grave şi luând în considerare incidentele tot mai numeroase înregistrate în România (mai multe sinucideri determinate de pierderile materiale iremediabile; pierderea locului de muncă; destrămarea familiilor; pierderea tutelei copiilor etc) considerăm imperios necesar ca Legea nr. 504/2002 a audiovizualului să fie completată. Astfel, propunem ca orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri să fie interzisă în România. Facem precizarea că această propunere instituie interdicţie pentru promovarea comercială (spoturi publicitare) şi nu introduce o interdicţie pentru domeniul economic al jocurilor de noroc sau al pariurilor", mai menţionează iniţiatorii.

În opinia lor, "promovarea comercială agresivă a jocurilor de noroc sau a pariurilor afectează negativ, în mod principal, copiii şi tinerii care, indiferent de intervalul orar de difuzare a spoturilor publicitare, sunt cei mai predispuşi la adoptarea unor comportamente dăunătoare sănătăţii şi vieţii lor sociale".

Parlamentarii mai menţionează că Legea nr. 148/2000 privind publicitatea prevede interdicţii exprese pentru publicitatea la tutun, alcool şi alţi factori care pot dăuna societăţii, însă "cea mai mare parte a publicităţii stradale din România este marcată, în prezent, de publicitatea la cazinouri, pariuri şi diferite tipuri de jocuri de noroc, stimulând apariţia adicţiilor chiar în rândul minorilor".

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor care este for decizional.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri