Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat că legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, este în curs de rezolvare, scrie acesta pe Facebook.

Deputatul PNL a menționat că premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să elimine aceste aceste declarații.

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare. Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum. Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, declară Popescu.

PSD solicită eliminarea declarațiilor pe proprie răspundere pentru cei care au mai multe locuri de consum

Totodată, PSD a anunțat că va propune în Coaliția de guvernare ca Executivul să dispună în regim de urgență eliminarea reglementării privind depunerea unei declarații pe proprie răspundere în care trebuie precizat locul consum la care se acordă prețurile plafonate la energie electrică.

„Formularea din lege este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriașilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă prețuri mai mici la energia electrică. Totodată, o astfel de cerință creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în privința gestionării unui număr mare de declarații ce ar trebui depuse într-un termen foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma actuală, reglementarea descurajează economisirea de energie pentru categorii largi de cetățeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat PSD.

Prin urmare, PSD va propune revenirea la formularea care a fost adoptată de Senat, care nu conținea această prevedere. Se vor menține însă declarațiile pe proprie răspundere în cazul familiilor cu cel puțin trei copii, familiilor monoparentale și al persoanelor cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală. În aceste situații, declarația pe proprie răspundere este necesară pentru acordarea unui beneficiu special, destinat exclusiv acestor trei categorii de consumatori.

Ce prevede legea energiei

Noua lege a energiei a introdus un act suplimentar: declarația pe proprie răspundere pentru consumatori, prin care aceștia declară practic la ce loc de consum vor să li se aplice nivelul cel mai avantajos de plafonare.

Legea proaspăt promulgată de președinte, în ciuda criticilor venite de la actorii pieței de energie, a modificat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 119/2022 și se aplică de la 1 ianuarie 2023. În noua formă, plafonarea maximă prețului energiei nu se va aplica decât pentru un loc de consum. Cine deține mai multe locuri de consum (mai multe apartamente, case etc.) va avea plafonare de 0,68 lei/kWh,sau 0,8 lei/kWh doar pentru unul dintre ele. Pentru restul va plăti 1,3 lei/kWh.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri