27 Decembrie 2022

Putin anunță că nu va mai vinde petrol țărilor care au plafonat prețul țițeiului rusesc, printre care și România



Rusia nu va mai vinde începând cu 1 februarie 2023 petrol ţărilor care au plafonat preţul petrolului rusesc, potrivit unui decret emis marţi de preşedintele rus Vladimir Putin.

Decretul interzice de asemenea exportul de produse petroliere, dar în cazul acestora guvernul rus va stabili data intrării în vigoare a măsurii, ce ar putea fi ulterioară datei de 1 februarie.

Decretul prevede că interdicţia este valabilă până pe 1 iulie 2023 şi conţine o clauză care îi permite preşedintelui rus să decidă derogări în cazuri speciale.

Statele din G7, Uniunea Europeană şi Australia au decis în mod coordonat plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl livrează statelor terţe la 60 de dolari barilul. Măsura se aplică începând din 5 decembrie prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

Cum este afectată România de măsurile privind petrolul rusesc

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. Practic, începând din 5 decembrie, Rusia nu mai poate livra statelor Uniunii Europene petrol decât prin oleoducte, nu și pe cale maritimă – prin care era importat în UE 90% din volumul de țiței rusesc. De la 5 februarie va intra în vigoare și un plafon pentru produse petroliere rafinate.

În jur de 20% din necesarul de petrol al României și 25% din cel de produse petroliere a fost acoperit de livrările din Rusia în 2021. Anul acesta am importat chiar mai mult, pentru a ne ”face plinul” înaintea intrării în vigoare a embargoului, dar cea mai mare a importurilor de țiței ale țării noastre vin din Kazahstan.


Find more statistics at Statista

Cât de mulți bani obține Rusia din exporturile de țiței

Deși se discută foarte mult despre gazul rusesc, în realitate, în privința exporturilor de energie petrolul este principala sursă de venit a Kremlinului. Potrivit cifrelor oficiale, în 2021 Rusia a obținut peste 110 miliarde dolari din exportul de petrol, alte 70 de miliarde din exportul de produse petroliere și doar 55,5 miliarde din exporturile de gaze naturale.

Ca volum, aproximativ jumătate din exporturile de țiței ale Rusiei sunt spre UE. Valoarea lor totală, dat fiind caracterul sensibil al acestui tip de contracte, este greu de estimat. Per total, în 2021 exporturile de energie ale Rusiei către UE au fost de circa 105 miliarde de dolari. Petrolul ar reprezenta cam jumătate din această valoare, deci ar fi vorba de peste 50 de miliarde de dolari.



Citeste si