28 Decembrie 2022

Declarația pe proprie răspundere pentru energie electrică a fost eliminată, cu 4 zile înainte să intre în vigoare



Controversata prevedere din legea energiei prin care românii cu mai multe locuri de consum aveau obligația să dea o declarație pe proprie răspundere pentru a preciza la care loc de consum vor beneficia de plafonare a fost abrogată de Guvern. Circa 900.000 de români ar fi trebuit să depună această declarație.

Proiectul privind abrogarea a fost prezentat de Ministerul Energiei încă din 20 decembrie, dar abia miercuri 28 s-a convocat o ședință de Guvern în care s-a decis eliminarea declarației, cu 4 zile înainte ca aceasta să intre în vigoare.

”Prin această ordonanţă, beneficiarii acestei măsuri de compensare a preţului plafonat la 0,68 lei pe kw/h sunt toţi cei care deţin mai multe unităţi locative. Din acest punct de vedere, pentru a evita o supraaglomerare şi un efort la sfârşitul anului, toţi consumatorii casnici care deţin mai multe unităţi locative vor beneficia de această compensare, fără necesitatea de a depune o declaraţie în acest sens”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan, la finalul ședinței. Altfel spus, nu va mai exista nicio diferență între nivelurile de plafonare în funcție de numărul de locuințe, ci doar după consumul din fiecare.

Cât vom plăti pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2023

Care va fi preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025? Potrivit ANRE, pentru circa 5 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus şi se aplică următoarelor categorii de clienţi:

  • al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv;
  • care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
  • care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
  • familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;

Pentru cca. 2,8 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

În fina, în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, de acest plafon beneficiind cca. 0,8 milioane de clienţi casnici.

Cine trebuie să depună declarație pe proprie răspundere până la 1 ianuarie

Clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, familiile monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ trebuie să depună Cerere şi Declaraţie pe proprie răspundere (vezi aici modelul) la furnizor, restul clienţilor casnici beneficiază de preţ plafonat în mod automat fără alte formalităţi. În baza acestor acte, ei vor beneficia de prețul de 0,68 lei/kWh indiferent de consum.

De ce a fost criticată declarația pe proprie răspundere pentru energie electrică

Furnizorii au semnalat o mare problemă: cum să verifice veridicitatea acestor declarații pe proprie răspundere? Legea, așa cum a fost adoptată de Parlament, nu le oferă niciun mecanism de a refuza plafonarea pentru un client.

Nici mecanismele de verificare a acestor declarații nu era deloc limpezi – și nici sancțiunile – teoretic, pentru fals în declarații, Dar asta doar dacă furnizorul de energie poate fi considerat funcționar public, în sensul legii penale.

Așa că furnizorii au cerut, prin intermediul Federației ACUE, clarificări în ceea ce privește mecanismul de implementare a schemei de sprijin. Ei propun fie verificarea declarațiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari, astfel încât facilitățile în discuție să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de față Ministerul Energiei și Ministerul Muncii prin ANPIS, a obligației privind recuperarea sumelor acordate clienților ale căror declarații pe propria răspundere nu corespund realității.

”Formularea din lege este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriașilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă prețuri mai mici la energia electrică. Totodată, o astfel de cerință creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în privința gestionării unui număr mare de declarații ce ar trebui depuse într-un termen foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma actuală, reglementarea descurajează economisirea de energie pentru categorii largi de cetățeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene”, au afirmat și reprezentanții PSD.



Citeste si