Preţurile mari la energie, dobânzile crescute şi încetinirea creşterii mondiale vor conduce la o uşoară recesiune în zona euro, în timp ce sprijinul guvernamental şi costurile mai mari cu împrumuturile ar putea inversa progresele fiscale realizate post-pandemie, susţin economiştii agenţiei de rating Moody's Investors Service, relatează Agerpres.

Potrivit Moody's Investors Service, Produsul Intern Brut al Germaniei, Italiei şi Slovaciei ar putea scădea în 2023 sub nivelul la care era înaintea pandemiei.

"Măsurile de sprijin la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene precum şi calmarea perturbărilor pe lanţurile globale de aprovizionare vor limita o parte din aceste efecte. Dar cu toate acestea, prognozăm că 60% din statele din zona euro vor fi în recesiune", susţine vicepreşedintele Moody's, Heiko Peters.

Germania a evitat la limită o contracţie a economiei în trimestrul patru al anului trecut, aşa cum se temeau oficialii de la Berlin, potrivit unei estimări preliminare publicate vineri. Perspectiva negativă lansată de Moody's sugerează că o astfel de performanţă surprinzător de rezistentă nu va dura.

De asemenea, dacă va apărea o stagflaţie, un fenomen economic în care rata inflaţiei este mare şi creşterea economică este mică sau nulă, acesta va avea consecinţe "severe" asupra credibilităţii unor state din sudul Europei, susţine Moody's.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri