Banca Centrală Europeană ar urma să majoreze ratele dobânzilor în zona euro cu 50 de puncte de bază atât în februarie cât şi în martie, şi va continua procesul în următoarele luni, a afirmat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, potrivit Agerpres.

"Ne aşteptăm la majorarea dobânzilor cu 0,5% în februarie şi în martie, şi ne aşteptăm la mai multe majorări în mai şi în iunie", a declarat Knot.

Într-un interviu separat acordat duminică publicaţiei italiene La Stampa, Knot a explicat că "este prea devreme să spună" dacă Banca Centrală Europeană ar putea încetini ritmul majorării dobânzilor până în vară.

"La un anumit moment, desigur, riscurile privind perspectivele inflaţioniste vor deveni mai echilibrate. De asemenea, va exista o perioadă în care, de exemplu, am putea reduce dobânzile cu până la 50 puncte de bază, dar încă suntem departe de o asemenea evoluţie", a declarat oficialul BCE.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 250 de puncte de bază la ultimele sale patru reuniuni de politică monetară, o scumpire fără precedent a costului creditului într-o perioadă atât de scurtă, şi intenţionează să menţină aceeaşi direcţie în lunile următoare pentru a provoca o scădere durabilă a inflaţiei.

Cele mai recente date statistice arată că inflaţia anuală în zona euro a încetinit în decembrie până la 9,2%, graţie în mare parte unor costuri mai mici la energie. Cu toate acestea, inflaţia de bază, care nu ţine cont de volatilitatea preţurilor la alimente şi energie, a continuat să crească până la 5,2%, ceea ce a calmat speranţele că recenta explozie a preţurilor a trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri